RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Пішов третій рік великої війни: 10 символів, які не дають впасти у відчай

У суботу, 24 лютого, друга річниця повномасштабного вторгнення Росії до України. О 04:50 російський диктатор Володимир Путін заявив про початок "спеціальної воєнної операції" в Україні.

Про це пишуть "Українські Новини".

Читайте також: "Ввічливі люди", захоплення Криму та Донбас: головні події початку неоголошеної російсько-української війни

Острів Зміїний

24 лютого 2022 року український прикордонник, що знаходився на острові Зміїний, послав за відомою адресою крейсер "Москва" - російський флагман, який погрожував і пропонував українцям здатися. Фраза стала символом спротиву українців у повномасштабному вторгненні. Попри те, що Зміїний все ж таки захопили, крейсер "Москву" знищили, а 7 липня 2022 року маленький клаптик суші посеред Чорного моря звільнили. Через рік на острів відвідав президент Володимир Зеленський, щоб вшанувати пам'ять загиблих героїв.

Мрія

Найбільший у світі транспортний літак Ан-225 "Мрія" з невідомих поки що причин не встиг вилетіти з України до вторгнення росіян. "Мрію" було знищено 27 лютого в ангарі на аеродромі в Гостомелі. Наразі обговорюється можливість та доцільність відновлення "Мрії".

Керамічний півник на шафці в Бородянці

У квітні 2022 року соціальні мережі облетіла фотографія стіни зруйнованого будинку в місті Бородянка Київської області. Українців розчулила фотографія кухонної шафи, що самотньо трималася на кухонній стіні в знищеному багатоповерховому будинку і керамічний півник, що стоїть на шафці. Він став символом стійкості.

"Азовсталь"

Останньою цитаделлю українських бійців в окупованому Маріуполі став металургійний комбінат "Азовсталь". Разом із військовими, працівниками СБУ, десантниками, поліцейськими, прикордонниками були й цивільні. Загалом близько 3 тисяч захисників міста. Їх намагалися взяти штурмом, скидали на них бомби, атакували з повітря, моря та землі. Укріпрайон тримався до 20 травня 2022 року, коли воїни отримали наказ Верховного Головнокомандувача скласти зброю та припинити оборону.

"Привид Києва"

Легенда про невловимого пілота-аса народилася в перші години після повномасштабного вторгнення, коли стало відомо про збиття декількох ворожих літаків. Спочатку в ЗСУ заявляли, що не розголошують ім'я пілота з міркувань безпеки. Потім заявили, що "Привид Києва" - збірний образ пілотів 40-ї бригади тактичної авіації Повітряних Сил. "Привид Києва" став героєм коміксів, муралів та мемів. Зараз "Привиди Києва" чекають на F-16.

"Боріться - поборете, вам Бог допомагає"

У 2022 році раптом виявилося, що слова Тараса Шевченка про боротьбу стали справді пророчими. Під час контрнаступу на Харківщині восени 2022 року українські військові натрапили на білборд, де зриваючи пропагандистські гасла, натрапили на уривок з поеми "Кавказ".


Насіння соняшнику в кишенях

Херсонську область росіяни окупували однією з перших. Жінка з Генічеська підійшла до окупантів і закликала їх покласти в кишені насіння соняшника, щоб, "коли вас уб'ють, виросли соняшники", заявила тоді безстрашна мешканка.

"Коридор незламності"

Розташований між двома стінами, які можуть захистити від уламків снарядів, коридор став укриттям українців під час повітряних тривог. У "коридорі" сплять, працюють, читають, поки за стінами будинків працює ППО та падають уламки безпілотників та ракет.

HIMARS та Patriot

Американська реактивна система залпового вогню HIMARS допомогла ЗСУ знищити багато складів з російськими боєприпасами та ускладнити логістичні ланцюжки РФ. Після їхнього успішного застосування Україні почали давати інше озброєння, зокрема, зенітно-ракетні системи Patriot. Завдяки американським ЗРК Україні вдалося протидіяти російським ракетним атакам.

Марки "Укрпошти"

Після того, як виявилося, що саме затоплений крейсер "Москва" зображений на марці "Російський військовий корабль, йди…", в Україні відбувся справжній бум філателістики. Щомісяця "Укрпошта" присвячує марку видатним подіям та дат. Серед останніх – марка "І буде весна", присвячена роковинам повномасштабного вторгнення.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що колишній президент Росії Дмитро Медведєв пригрозив застосуванням ядерної зброї, якщо Україна повернеться на кордони 1991 року.

Десять років Революції гідності: чи могло бути по-іншому

Третій рік тотального опору: в Україні вийшов календар, присвячений героям війни з РФ, відео

Путін зізнався, що хоче завоювати Україну: відео заяви