RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Різниця – майже місяць: коли в 2024 році відзначатимуть Великдень і чому різняться дати у вірян

Перехід ПЦУ на новоюліанський календар жодним чином не вплинув на святкування Великодня в Україні – католики та православні християни відзначатимуть його у різні дати, різниця між якими майже місяць.

Про традиції святкування Пасхи розповідає "Апостроф".

Так, Великдень є перехідним святом, дата святкування якого змінюється щороку. При цьому, православні християни визначають дату Світлого Христового Воскресіння іншим методом, ніж католики, тож перехід ПЦУ на новий календар, на це ніяк не вплинув.

Основна відмінність у визначенні дати Великодня полягає в тому, що католики і православні християни використовують різні календарі. Таким чином, за юліанським та новоюліанським календарями дата Великодня може визначатися у різний період - з 4 квітня до 8 травня. Православна церква використовує весняне рівнодення для розрахунку, що означає, що православний Великдень не може випасти раніше 4 квітня.

Саме тому у 2024 році християни східного обряду в Україні святкуватимуть Великдень 5 травня, а християни західного обряду — 31 березня. Тобто різниця становитиме понад місяць.

Читайте також: Новий церковний календар на 2024 рік: дати найбільших свят

Традиції та заборони

На Великдень віряни йдуть до церкви на всеношну службу, під час якої освячують паски, фарбовані яйця (відомі як крашанки або писанки), м'ясо та інші страви, якими потім прикрашають святковий стіл. Вітаються цього дня традиційно словами "Христос Воскрес!", а у відповідь чують: "Воістину Воскрес!".

Уся родина збирається за святковим столом, де необхідно "продемонструвати силу" шляхом розбивання крашанок. Той, чиє яйце не поб'ється, вважається переможцем. Окрім крашанок, на столі обов'язково є холодець, домашні ковбаси, гуска, сало, пироги з різними начинками, а також паска - солодка випічка з родзинками.

Заборони на Великдень

  • не можна фізично працювати;
  • забороняється проводити генеральне прибирання;
  • не потрібно сердитися, лаятися та сумувати;

Раніше ми писали, коли почнеться Великий піст в 2024 році.

  • Вас також може зацікавити:

Коли будемо святкувати Трійцю в 2024 році: нова дата

Можна читати в будь-який день: молитва святому Миколаю про захист від ворога і перемогу над злом

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату