RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Кажуть, що потрапили на курорт: як Україна утримує російських військовополонених, фото

На відміну від українських військових, яких катують у російському полоні, російські полонені живуть в Україні неначе на курорті - у них є чіткий розпорядок дня, нормальна їжа та повноцінний сон.

Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".

Варто зазначити, що до війни в Україні табір, у якому перебувають російські полонені був установою, де перебували засуджені за нетяжкі злочини. За словами представника Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петра Яценко, після повномасштабного вторгнення, українських в'язнів перевезли до інших місць позбавлення волі, а колонію перепрофілювали для утримання полонених росіян.

"Персонал табору – це співробітники Держдепартаменту з питань виконання покарань, які пройшли спеціальну юридичну підготовку, пов'язану з вивченням нормативних актів щодо дотримання прав військовополонених", - йдеться у повідомленні.

За його словами, в колонії свято шанують Женевську конвенцію. На стінах деяких будівель табору висять щити, на яких зображені витяги з міжнародних документів з правами військовополонених. Ці плакати написані російською мовою, щоб кожен "сиделец" міг прочитати їх. На цих плакатах розписано права військовополонених і вказано, на що вони можуть розраховувати, а також що з ними заборонено робити. За словами Петра Яценка, деякі представники ПВК "Вагнер", яких набирали з російських виправних колоній і яких обмінювали перед замахом на Пригожина, назвали умови в Україні "туристичною поїздкою".

Читайте також: Росія спекулює: реакція України на заяву про передачу тіл полонених українців, які нібито загинули в Іл-76

Кількість військовополонених тут не розголошується, але за словами Петра Яценка, їх "достатньо". Існує також ще один подібний табір, розташований на заході від Києва. Туди відправляють полонених "порціями" – по 20, 30, 50 осіб із різних ділянок фронту. Деякі з них очікують на обмін кілька місяців, а інші перебувають тут уже значно довше року.

Спершу кожен новоприбулий проходить первинний медичний огляд, щоб оцінити їхній фізичний стан. Серед них – чимало поранених. У таборі є люди з ампутованими кінцівками, на візках, на милицях, з осколковими пораненнями та наслідками обморожень. Таких хворих поміщають у стаціонарі для подальшого лікування.

Під час проведення первинного огляду у полонених забирають їх військову форму, перуть її, дезінфікують та зберігають у спеціальному приміщенні у мішках, на яких зазначене ім'я та прізвище власника. Після обміну вони отримають своє майно назад. Тим часом їм виділяють синю робу, взуття, предмети особистої гігієни, деякий інший одяг та поміщають на двотижневий карантин.

Карантин тут робить не з метою медичної ізоляції, а задля спілкування з психологами, аби ті розуміли, чого від них чекати та які роботи може виконувати полонений. Народ, що знаходиться тут, неоднорідний. Серед них є "вагнерівці", а також колишні в'язні зі "Шторм Z", які відбували покарання за серйозні злочини на території Росії. Іноді можуть зустрітися випадки агресії, які вимагають особливої уваги. Деякі особи з російських таборів намагалися встановити тут тюремні порядки, але місцевий персонал швидко зупинив ці спроби.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Доля обмінного фонду: як живуть та чим займаються в Україні полонені росіяни

  • Вас може зацікавити:

Відплата буде, але ніхто нічого не дізнається: як Україна може покарати вбивць військовополонених

"Росіяни граються із життями українських полонених": заява Зеленського щодо Іл-76

Росіяни цинічно розстріляли двох українських полонених: відео, 18+