RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

​Поранені, з ампутаціями і забуті всіма: російські військовополонені досі розповідають, що "захищали Росію"

В таборі для військовополонених перебувають росіяни з осколковими пораненями та понівеченими кінцівками, яких приводять до ладу українські лікарі. Проте, незважаючи на безпечніші для життя та здоров'я умови, деякі з росіян все ще вважають, що "захищали Росію".

Про це йдеться в матеріалі головного редактора "Апострофа" Дениса Поповича.

Читайте також: Годують, лікують зуби і платять зарплату: скільки Україна витрачає на утримання російських полонених

Кожен з військовополонених, більшість з яких не проти спілкування, має свою історію мобілізації до армії та потрапляння до полону. Один з них, після місячної підготовки, що зводилася, зокрема, до копання бліндажів, був кинутий в бій, який завершився для нього полоном 21 січня десь на Луганщині. За його словами, він брав участь у війні, щоб "грошей заробити": обіцяли 190 тисяч рублів на місяць, які він так і не встиг отримати. Перша та остання "зарплата" була йому видана у вигляді осколкових поранень та обморожених кінцівок - наразі їх приводили до ладу українські лікарі.

Багато хто з військовополонених покалічений. Багато хто з апаратами Ілізарова на понівечених кінцівках, багато - в інвалідних візках.

Інший військовополонений, який може стояти лише на милицях, розповів, що в полоні опинився 23 вересня минулого року, приблизно через півроку після того, як вступив на службу за контрактом за 195 тисяч рублів на місяць. До цього він працював вантажником у магазині та армію не збирався. Проте прийшла повістка та забрали до армії. Попри публічні запевнення Путіна, мобілізація в таких місцях, як Сахалін, тривала і в 2023 році. Причому бойовою та спеціальною підготовкою колишнього вантажника особливо не напружували – відразу після військкомату хлопця забезпечили стріляючим залізяччям та відправили прямісінько на фронт, де він врешті-решт й потрапив у полон під Авдіївкою.

Ще один військовополонений потрапив до підрозділу "Шторм Z" із виправної колонії №8 десь на Далекому Сході, де відбував покарання за подвійне вбивство із розбійним нападом. Проте вербувальники з міноборони РФ пообіцяли йому повну реабілітацію за шість місяців служби з оплатою від 105 до 220 тисяч рублів на місяць. Воював у районі Вугледару, де відбиваючи контрудар підрозділів ЗСУ, потрапив до оточення й опинився у таборі. Незважаючи, що вважає, що "війна – це погано", все ж полонений переконаний, що російські вояки на чужій території "захищали свою країну".

Українці не завжди вірно уявляють ситуацію із російською мобілізацією: до армії в РФ забирають не лише у глибинці, на кшталт Пскова, чи на Сахаліна, але й з великих міст як Москва, чи Санкт-Петербург.

Читайте повний текст матеріалу: Доля обмінного фонду: як живуть та чим займаються в Україні полонені росіяни.

Вас також може зацікавити:

Кажуть, що потрапили на курорт: як Україна утримує російських військовополонених, фото

Живуть сито і в комфорті: з'явилось відео нового табору в Україні для полонених окупантів

Як насправді Червоний Хрест Росії ставиться до полонених: боєць ЗСУ розповів правду