RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Поминальна субота і день Сорока святих: що не можна робити 9 березня

В Україні в суботу, 9 березня, вшановують пам'ять Сорока святих Севастійських мучеників. Також у цей день випадає перша поминальна субота - Вселенська м'ясопусна батьківська субота.

"Апостроф" розповідає, про історію, заборони та прикмети цього дня.

Читайте також: Новий церковний календар на 2024 рік: дати найбільших свят

Історія

Сорок мучеників Севастія були воїнами з міста Севастія (нині Туреччина). Вони жили у II столітті за часів імператора Ліцінії. Дружина воїнів виграла не одну битву, але, на жаль, мала воєначальника-язичника, який підкорявся імператору. Той наказав очистити військо від християн - воїнам наказали принести жертву язичницьким богам, але чоловіки відмовилися. Тоді їх ув'язнили, почали бити камінням, але вони відлітали від воїнів, не завдаючи шкоди. Чоловіки продовжували молитися.

Тоді суд вигадав інше покарання: воїнів вивели роздягненими на замерзле озеро і всю ніч тримали на холоді, розтопивши тим часом лазню на березі. Один із воїнів не витримав і побіг до тепла, але, переступивши поріг лазні, помер. Але лід на озері раптово розтанув і вода нагрілася, а над головами севастійських воїнів з'явилися вінці, що світяться. Один із стражників кинувся у воду зі словами: "Господи Боже, я вірую в Тебе, в Якого ці воїни вірують. Приєднай і мене до них, щоб сподобатися постраждати з Твоїми рабами". Врятуватися воїнам не вдалося – всі сорок загинули.

Що заборонено в цей день

Не можна злитися, лаятись, відмовляти в милостині, погано говорити про померлих, впадати у відчай, вживати алкоголь. Фізично працювати, займатися ремеслом, рукоділлям, виконувати роботу по дому. Не варто брати в борг і позичати гроші.

Прикмети дня

Одна з найвідоміших прикмет дня - на Сорок святих має випасти 40 лопат снігу. Наші пращури помітили, що у цей день погода буде похмурою.

  • Яка погода у цей день - така буде і наступні 40 днів;
  • чути грім - до поганого врожаю;
  • теплий вітер - літо буде дощовим;
  • багато галок та сорок - скоро буде по-літньому тепло.

Раніше "Апостроф" писав, коли починається Великий піст у 2024 році.

  • Вас також може зацікавити:

Коли будемо святкувати Трійцю в 2024 році: нова дата

Можна читати в будь-який день: молитва святому Миколаю про захист від ворога і перемогу над злом

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату