Лайм

Сорок святих у 2024 році відзначають раніше: головні традиції і заборони свята

Цей день має низку своїх особливостей

День пам'яті сорока Севастійських мучеників – велике церковне свято, яке після переходу на новий церковний календар у цьому році відзначатимуть 9 березня (раніше припадало на 22 березня). Головні традиції та заборони цього дня – знайдете на сторінці нижче.

Читайте також: Досі офіційне свято: чи буде в Україні вихідний 8 березня.

Фото: Wikipedia

Традиції свята

День пам’яті 40 мучеників, які були римськими солдатами, має низку давніх звичаїв. Основними із них є такі:

  • в цей день господині печуть 40 булок із медом у формі пташок, даючи їм різні назви в залежності від регіону: "сороки", "жайворонки", "буслики", "птички", "пташки". Люди вірили, що саме на свято 40 святих з вирію повертаються пернаті різних порід, тому випічку робили у формі пташечок.
  • Також в залежності від регіону готове печиво виносили в сад та підвішували до дерев. За іншою традицією - дарували сусідам, аби "краще велися гуси та висиджувалися яйця". А ще - ходили селом та тримали "пташок" високо над головою.
  • "Булочок-пташок" роздавали і дітям, щоб у господарстві свійська птиця була здоровою. Малюки з "пташками" бігали по селу , тримаючи нанизані на палички "жайворонки" і "сороки", танцювали та закликали прихід весни і птахів з вирію.
  • На півдні "сороки-калачики" прийнято було розвішувати на кілках тинів, щоб вранці почастувати тільних корів та чекати від них після цього добрий приплід.
  • Вважається, що в цей день сорока бере 40 різочок чи галузок і мостить собі з них гніздо. Говорили: "нині сорока – іменинниця".
  • Окрім булок із медом, господині готували пироги, пампушки чи іншу випічку з різною начинкою (капустою, квасолею та ін.). У деяких регіонах замість випічки могли робити вареники з маком - 40 штук - за чисельністю мучеників.
  • Дівчата у цей день варили вареники і частували ними хлопців, "щоб мороз любистку не побив" - найшанованіше дівчатами зілля.
  • У церкві цього дня запалювали 40 свічок і били 40 поклонів.
  • У ще давніші часи люди робили солом'яну ляльку в образі зими, виносили її за село та спалювали як символ того, що зима остаточно закінчилася, а весна запрошується у гості.
  • Одним із найвідоміших був обряд "топтати ряст": вважалося, що хто напровесні його потопче, той зможе зберегти життя і здоров'я протягом року.
  • Багато людей вважали свято 40 святих днем провісника весни, однак вірили, що попереду можуть бути ще і морози.
  • Також на службі цього дня жінки молилися за повернення чоловіків додому із далеких доріг.

Читайте на тему: Церковний календар на березень-2024: що і коли відзначатимемо за новим і старим стилями.

Фото: unsplash.com

Заборони свята

  • Не можна працювати у цей день. За повір'ями, хто вчинить навпаки, тому "зробиться 40 болячок".
  • У деяких місцевостях України існувало таке правило: до середини березня ніхто із чоловіків по п'ятницях не працює у полі, а жінки не перуть.
  • Якщо чоловік що-небудь буде робити волами, то віл може несподівано впасти, а в самого господаря "всохне рука чи нога".
  • Всю іншу роботу виконувати не заборонялося, у тому числі і по п'ятницях.

Ми розповідали, як приготувати бублики з маком на свято Сорок святих: простий рецепт.

Цікаві новини для вас:

Найцікавіші історії та новини дня тепер у Telegram! Підписуйтесь на канал theLime і дізнавайтеся про них швидше.

Новини партнерів

Читайте також

Як зберігати паски, щоб вони не черствіли: секрети досвідчених господинь

Як та де найкраще зберігати паску, щоб вона не ввібрала в себе сторонні запахи, не стала черствою і не покрилася пліснявою 

Як зробити густу і красиву помадку для паски: рецепт із маршмелоу

Як у домашніх умовах приготувати смачну глазур із зефіру маршмелоу, щоб швидко прикрасити домашні паски перед світлою неділею

Тренди весни 2024: які кольори і дизайни манікюру набирають популярності серед модниць

Які варіанти актуальних відтінків манікюру доглянути на весну та літо 2024 року, а також якими трендовими дизайнами їх доповнити