RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Великий піст 2024: календар харчування у березні, квітні та травні

Перед великим церковним святом Великоднем, що цьогоріч в Україні святкуватимуть 5 травня, православні віряни дотримуються найтривалішого та найсуворішого посту - це робиться з метою духовного та фізичного очищення, а також пом'якшення душі для покаяння.

Календар харчування на березень, квітень та травень публікує "Апостроф".

Так, Великий піст триває 48 днів – з 18 березня до 4 травня у 2024 році. Щороку ці дати змінюються, як і харчові обмеження впродовж цього періоду.

Правила харчування під час Великого посту змінюються залежно від дня тижня, але існують загальні вказівки, які стосуються усього періоду. Протягом Великого посту не рекомендується споживати м'ясо, яйця та молочні продукти. Однак дозволені каші, овочі, фрукти, гриби, бобові, мед та пісне тісто. На окремі святкові дні, такі як Благовіщення та Вербна неділя, обмеження стосовно харчування полегшуються: дозволяється споживати рибу та вино. Натомість останній тиждень посту - Страсна седмиця - вважається найсуворішим.

Читайте також: Новий церковний календар на 2024 рік: дати найбільших свят

У період посту важливо не лише дотримуватися харчових обмежень, але й обмежити себе в розвагах, гучних вечірках та шумних святкуваннях. Також рекомендується утримуватися від шкідливих звичок. Всі ці заходи спрямовані на моральне вдосконалення та духовну підготовку до Великодня.

Варто зазначити, що піст має благородні цілі, проте важливо, щоб він не завдавав шкоди здоров'ю. Тому люди зі слабким здоров'ям звільняються від харчових обмежень.

Так, церква дозволяє не дотримуватися посту:

  • дітям до 14 років;
  • вагітним жінкам і мамам, які годують груддю;
  • літнім людям;
  • людям із хронічними хворобами, які потребують особливого режиму харчування;
  • людям, які займаються важкою фізичною працею.

Календар харчування на Великий піст 2024 року

Протягом першого тижня посту (18-24 березня) передбачено повне утримання від їжі в перший день, а також сухоїдіння (вживання термічно необроблених продуктів, наприклад, сирих овочів і фруктів, сухофруктів, горіхів) у робочі дні. На вихідних дозволяється споживати термічно оброблену їжу та заправляти її соняшниковою олією, а також можна пити вино.

З другого до шостого тижнів посту (25 березня - 28 квітня) передбачено такі обмеження: щовівторка та щочетверга дозволено споживати термічно оброблену їжу без олії, а в понеділок, середу та п'ятницю практикується сухоїдіння. У вихідні дні можна готувати гарячі страви з додаванням олії та вживати спиртні напої, а під час великих свят, таких як Благовіщення та Вербна неділя, дозволено споживання риби.

У сьомий тиждень посту (29 квітня - 4 травня) пропонуються такі обмеження: у понеділок, вівторок і середу рекомендується сухоїдіння. У четвер і суботу дозволено готувати гарячі страви без олії. У Страсну п'ятницю (3 травня) рекомендується дотриматися одноденного голодування.

Цей розклад посту застосовується для служителів церкви та ченців. Звичайним мирянам дозволяється споживати гарячі страви в будні дні, і для них сухоїдіння є додатковим подвигом, а не обов'язковим.

Раніше ми писали, коли почнеться Великий піст в 2024 році.

  • Вас також може зацікавити:

Коли будемо святкувати Трійцю в 2024 році: нова дата

Можна читати в будь-який день: молитва святому Миколаю про захист від ворога і перемогу над злом

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату