RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

СБУ викрила російську агентку, яка зливала дані про авіацію і ППО на Дніпропетровщині

Співробітники Служби безпеки України виявили та затримали російську агентку – жінка шпигувала за бойовими літаками ЗСУ поблизу Кривого Рогу та збирала інформацію ворогові про геолокацію об’єктів.

Про це повідомили в офіційному Telegram-каналі Служби безпеки України.

Читайте також: У Дніпрі затримали агента ФСБ: готував удар по ТЕС та військовому шпиталю

Співробітники СБУ проводили комплексні заходи в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва обласної прокуратури. В повідомленні зауважується:

"Тоді (на початку року) у Дніпропетровській та Донецькій областях було затримано п’ятьох російських агентів. Серед них – інженерка оборонного заводу та чиновниця міськради на Донеччині, які відстежували геолокації ЗСУ на прифронтових територіях".

Проте в цей раз стало відомо про затримання шостої фігурантки справи. За даними слідства, це місцева жителька, "... ідеологічна прихильниця рашизму". Зауважується, що в жовні 2023 року вона потрапила у поле зору фсб через свою подругу, що також була учасницею ворожої групи (наразі перебуває під вартою).

Російська агентка намагалась виявити військові аеродроми та місця базування української ППО поблизу Кривого Рогу. Окрім цього, вона також слідкувала за напрямками польотів бойової авіації ЗСУ, і в разі «потрібних» об’єктів – мала фіксувати геолокації об’єктів на електронній карті.

Жінка безпосередньо виходила на місцевість для того, щоб стежити за бойовою авіацією та протиповітряною обороною ЗСУ. Крім того, вона також намагалася виявити і приховано зафіксувати військову інфраструктуру.

Усю зібрану інформацію агентка мала передавати ворогу для подальшої підготовки повітряних ударів із застосуванням ракетного озброєння та дронів-камікадзе "Shahed".

Служба безпеки України своєчасно затримала російську агентку, попередньо задокументувавши злочин. Зрадниця вела спілкування з кадровим співробітником фсб, особу якого також вдалось встановити СБУ. Внаслідок обшуку у будинку фігурантки виявили та вилучили телефон із всіма необхідними доказами листування.

Працівники СБУ повідомили жінці про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Наразі зрадниця перебуває під вартою – їй загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що на "Укрзалізниці" викрили масштабну схему на 95 млн.

  • Вас також може зацікавити:

СБУ затримала агента РФ, який готував ракетні удари по об’єктах "Укрзалізниці"

Допомагав окупантам будматеріалами: у Києві затримали бізнесмена з Бердянська

Очолював "козаків" та працював на Росію: у Старобільську підірвали відомого зрадника