RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Великдень 2024: як готуватися до сповіді та причастя перед великим святом

Традиційно, християнський Великдень шанується як одне з найважливіших релігійних свят для українців. Цього дня заведено сповідатися та причащатися.

"Апостроф" розповідає, як готуватись до сповіді перед великим святом.

Читайте також: День весняного рівнодення - 2024: як приготуватися і що обов’язково треба зробити на Сонцеворот

Коли Великдень у 2024 році

У 2024 році православні християни в Україні відзначатимуть Великдень 5 травня, тоді як католики святкували його 31 березня. Все зводиться до використання різних методів обчислення дати Великодня католиками та православними християнами. Причина полягає у використанні різних версій Великодня. Тому за юліанським та новоюліанським календарем можливі дати Великодня від 4 квітня до 8 травня. Проте, православна церква використовує розрахунок, що ґрунтується на весняному рівноденні, тому Великдень за православним календарем не може наступити раніше 4 квітня.

Великдень 2024: що не можна робити у це свято

В Україні Великдень супроводжується заборонами, які стосуються певних дій та вчинків. Цього дня не рекомендується:

  • Займатися тяжкою фізичною працею.
  • Лаятися, ображати інших людей, заздрити та бажати зла.
  • Засуджувати людей за їхніми спинами та розкривати їхні таємниці.
  • Займатися ворожінням, ритуалами та обрядами.
  • Викидати освячені продукти у сміття.
  • Відмовляти у допомозі.

Як підготується до сповіді

Священники переконують, що сповідь - одна зі Святих Тайн, у якій завдяки щирому покаянню на людину сходить велика Божа благодать і відпускаються гріхи. Кожного разу під час сповіді людина отримує відпущення гріхів, очищає себе, має можливість виправити свої помилки та направити життя у правильну сторону.

Кожному вірянину потрібно мінімум один раз сповідатися у піст. Якщо ж говорити в цілому, то щоб людина вважалася православним християнином, потрібно сповідатися мінімум один раз на рік, бажано частіше.

Великий піст є підготовчий період до Великодня, якщо людина не часто сповідається, то вона вибирає час під час Великого посту.

Щоб підготуватися до сповіді, для початку кожен сам має для себе з'ясувати, що таке для нього сповідь, що таке причастя та заради чого це потрібно робити.

Потрібно в собі збудити щирий жаль через свої гріхи, викликати у своїй душі такий намір виправитися і надію на Боже Милосердя. Також важливо примиритися з усіма ближніми, перед ким завинив, попросити пробачення, також простити іншим гріхи, які були проти людини здійснені.

Під час сповіді потрібно виконати це усне сповідання гріхів, ці сповідання має прийняти священик, потрібно називати усі гріхи, які є у пам'яті, починаючи з найбільших, звичайно, без самовиправдання, коротко та лаконічно, але і не занадто узагальнено, відкинувши зайвий сором.

Раніше "Апостроф" писав, коли починається Великий піст у 2024 році.

  • Вас також може зацікавити:

Коли будемо святкувати Трійцю в 2024 році: нова дата

Можна читати в будь-який день: молитва святому Миколаю про захист від ворога і перемогу над злом

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату