RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Не купуйте сьогодні хліб, щоб не накликати біду: яке свято 17 квітня і що треба обов’язково зробити

Сьогодні, 17 квітня, за новим церковним календарем відзначається день пам’яті святого Зосими, а також день пам’яті священномученика Симеона, єпископа Перського. В цей день варто з’їсти хоча б ложку меду, щоб отримати міцне здоров’я. Натомість варто відкласти гучні співи та танці.

Тому далі "Апостроф" розкаже про прикмети, традиції та заборони дня.

Читайте також: Новий церковний календар на 2024 рік: дати найбільших свят

Історія дня: священномученик Симеон

Священномученик Симеон, єпископ Перський, жив у IV столітті під час правління перського царя Сапора. В ті часи християни зазнавали суворих гонінь. Симеон був арештований імператором, який звинуватив його у підбурюванні неприязні між греками та персами. Цар вимагав від єпископа відмовитися від християнської віри та вклонитися язичницьким богам, проте Симеон категорично відмовився. Його непохитність у вірі призвела до ув'язнення, а потім і до страти разом із іншими вірянами.

Священномученик Симеон став символом віри та стійкості для християнської спільноти в Персії. Його мужність у відстоюванні віри в умовах переслідувань зміцнила дух християн у регіоні та надихнула багатьох на подальшу боротьбу за власні переконання.

Історія дня: святий Зосима

17 квітня у церковному календарі відзначається день пам'яті святого Зосими. З ранніх років Зосима проявляв глибокий інтерес до духовного життя, охоче занурюючись у читання релігійних текстів.

У молоді роки, зустрівшись із монахом Германом, він у 1436 році допоміг звести келію у печері. З часом до них приєднувалися учні, що спонукало до розширення келії у повноцінний храм. Зосима став ігуменом цього храму. Його життєвий шлях завершився у 1478 році.

Прикмети дня

Серед головних прикмет дня варто виокремити наступні:

  • вранці дощить - день буде ясним і сонячним;
  • на вишню сідають бджоли - плодові дерева дадуть великий урожай;
  • вільха має багато “сережок" - варто чекати на урожай вівса;
  • більше шишок - вродить ячмінь;
  • бджоли ліниво літають - буде мало меду;
  • бджоли не вилітають з вуликів - буде спекотна погода.
  • багато бджіл на фруктових деревах - до гарного урожаю.

Що не можна робити

В цей день наші предки не пекли хліб, особливо ввечері. Вважалося, що це може накликати хворобу. Крім того, його навіть сьогодні краще не купувати.

Не можна довгий час стояти та розглядати себе перед дзеркалом в цей день, а також веселитися, гучно співати чи танцювати.

Що краще зробити

Наші пращури мали звичку в цей день виставляти на вулицю вулики. А перед цим проводили особливий ритуал: накривали столи хлібом та сіллю, розставляли склянки з водою, запалювали свічку та обводили нею всі вулики, разом з цим окроплюючи священною водою.

Крім цього, можна в цей день з’їсти ложку меду, щоб отримати міцне здоров’я. Вважалося, що це також може навернути до родини добробут та фінансову стабільність.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, яку погоду варто очікувати на цьому тижні.

  • Вас також може зацікавити:

Що має бути у великодньому кошику: продукти і страви, які святять у церкві

Чому падає паска: 7 поширених причин невдалої випічки на Великдень

П'яницю можна "впізнати" по імені: чоловіки, які полюбляють випити зайве