RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Чудовий час для сватання: яке свято 18 квітня і що не можна робити в цей день

Щороку православні християни вшановують пам'ять святителя Косми – цьогоріч через перехід ПЦУ на новоюліанський календар свято святкуватимуть 18 квітня.

Про це повідомляє "Апостроф".

Так, святитель Косма жив наприкінці VIII-на початку IX століть Вінстав відомим завдяки своїй відданості християнській вірі та захисту православних традицій у часи іконоборчого руху. Ще дитинства хлопчик прагнув присвятити своє життя служінню Богу, а ставши юнаком - прийняв чернечий постриг. Пізніше Косма став єпископом Халкідонським, де активно захищав християнську віру від єретиків.

У той час, коли в Імперії Візантії став поширюватися іконоборчий рух, який Косма рішуче відкидав, захищаючи святині і ікони, він став об'єктом переслідувань. За свою непохитну віру і відмову від іконоборства, Косма був відправлений у в'язницю імператором Левом Вірменином.

Окрім цього, 18 квітня також вшановують пам'ять преподобного Іоана, учня Декаполіта.

Читайте також: Новий церковний календар на 2024 рік: дати найбільших свят

Він народився у кінці VIII століття. В молодому віці став учнем преподобного Григорія Декаполіта і прийняв чернечий постриг у Солунському монастирі. Під керівництвом досвідченого наставника преподобний Іоан досяг високої духовної досконалості. Коли імператор Лев Вірменин розпочав переслідування православних християн за шанування святих ікон, преподобний Григорій Декаполіт разом з преподобним Іоаном вирушили до Константинополя, щоб захистити свої переконання.

Протягом кількох років, попри переслідування, вони безстрашно захищали православ'я, проповідуючи шанування святих ікон. Після смерті преподобного Григорія, невдовзі його вірний учень Іоан також звернувся до Господа. Преподобний Йосиф Піснописець переніс мощі святих Григорія та Іоанна до церкви, яка була освячена на честь святителя Миколи Чудотворця, і стала місцем паломництва.

Прикмети 18 квітня

  • дощить — буде великий урожай;
  • крізь хмари світить сонце — погода незабаром покращиться;
  • почути спів зозулі — до теплого літа;

Заборони 18 квітня

Якщо вас просять цього дня допомогти фінансово, не можна відмовляти, інакше самі скоро опинитеся у скрутному становищі. Окрім цього, не можна стригти нігті та волосся, бо не стане пам'яті. Забороняється сумувати і сидіти на самоті, адже так і залишитесь без коханої людини і друзів на весь рік.

Що можна робити 18 квітня

Наші предки вважали, що це час, ідеальний для заручин. Вони вірили, що пара буде щасливою у своєму майбутньому шлюбі. Також завжди вигадували бажання, а потім йшли до криниці або водойми, де кидали у воду монету, вірячи, що саме тоді все здійсниться.

Раніше ми писали, коли Вербна неділя у 2024 році.

  • Вас також може зацікавити:

Коли будемо святкувати Трійцю в 2024 році: нова дата

Можна читати в будь-який день: молитва святому Миколаю про захист від ворога і перемогу над злом

Коли святкуватимуть Великдень у 2024 році: названо точну дату