RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Як допомогти виснаженій землі: прості правила для підвищення родючості ґрунту

Підживлення відіграє важливу роль, особливо коли це стосується питання родючості. Виснажений ґрунт потребує негайних дій для відновлення. І для цього існують кілька простих, проте ефективних способів.

Тому далі "Апостроф" розкаже кілька методів, як можна підвищити родючість ґрунту.

Читайте також: Прогрівайте 1-2 тижні: що робити з картоплею перед висаджуванням

Метод №1: Компостування бур’янів

Доступний метод збагачення ґрунту — це компостування бур’янів, зібраних до моменту дозрівання їхнього насіння. Після збору їх слід подрібнити і розподілити по поверхні ґрунту з подальшим закопуванням на глибину 20-25 см. Такий шар стане джерелом поживних речовин для землі та покращить її структуру.

Метод №2: Відпочинок для землі

Час для того, щоб земля відпочила, здається простим, проте ключовим елементом. Пропонується залишати ділянки землі незасадженими протягом цілого року, щоб вони могли "відпочити". Важливо регулярно видаляти бур’яни до того, як вони встигнуть зацвісти та розсіяти насіння. Наприкінці періоду відпочинку землю рекомендується перекопати, це сприятиме аерації та оновленню поживних речовин.

Метод №3: Вирощування озимого жита

Озиме жито, посіяне на зиму після збору врожаю, допомагає захистити та збагатити ґрунт. Весняне перекопування жита разом з бур’янами сприяє створенню гумусу та покращує структуру землі.

Метод №4: Використання сидератів

Сидерати, як-от горох і гірчиця, вирощуються спеціально для того, щоб покращити структуру ґрунту, збільшити його родючість і здоров'я. Важливо вчасно перерити зелене бадилля цих рослин разом з ґрунтом. Також рекомендується ротація різних видів сидератів: люпин, боби, люцерна, рапс, конюшина, гречка та інше, що сприяє збагаченню землі різними поживними речовинами та слугують як природне придушення бур’янів.

Метод № 5: Посів лікувальних рослин

Іноді ґрунт потребує "лікування". В таких випадках можна висадити лікарські рослини, такі як календула, чорнобривці, часник тощо, які допомагають відновити стан ґрунту.

Метод № 6: Зберігаємо осіннє листя

Щоосені природа обдаровує нас листям, яке може стати цінним ресурсом для збагачення ґрунту. Зібране листя складають у купи, проміжки між шарами посипають землею. Протягом зими листя перегниває, створюючи добриво від шкідників та грибкових захворювань, яке навесні можна вносити в землю.

Як альтернативу купам, листя можна розподіляти безпосередньо на грядках, утворюючи шар близько 15 см. Проте після цього важливо обприскати їх сильним розчином марганцівки та закопати.

Метод № 7: Застосування добрив

Важливим елементом покращення урожайності землі є використання органічних добрив. Втім, варто зазначити, що свіжий перегній може бути шкідливим для рослин через свою агресивність і вміст аміаку.

Оптимальним рішенням є використання перепрілого гною, особливо коров’ячого або кінського, оскільки вони перегнивають швидше, в той час, як пташиний послід та свинячий гній потребують більше часу для перепрівання.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про корисні добрива, якими слід підживити плодові дерева навесні.

  • Вас також може зацікавити:

Що робити з редискою після появи сходів, щоб отримати соковиті і великі коренеплоди

Перець не виносить затінення: які помилки заважають виростити гарну розсаду

У квітні і травні: чим підживлювати троянди навесні для пишного цвітіння