RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

"Відкривати очі чи двері": відомий філолог назвав правильний варіант

Експерти уточнили чергові нюанси вживання слів в українській мові. Цього разу йдеться про слово "відкривати", яке не завжди доречне.

Про це повідомив мовознавець Олександр Авраменко під час ефіру програми "Сніданок з 1+1".

Читайте також: Замість "жіночко" та "мужчина": як гарно звернутись українською до незнайомої людини

За його словами, якщо потрібно висловитися про важке пробудження, то не потрібно казати: "Ледь відкрив очі зранку". Це некоректний варіант фрази.

Мовознавець перелічив дієслова, як от "відкривати", "закривати", "розплющувати", наголосивши, що людина очі "розкриває".

"Очі ми розплющуємо та заплющуємо, коли прикриваємо їх повіками. Закрити очі можна, наприклад, руками. Або ж "закривати очі" можна використовувати як стійку сполуку слів. Вона означає: "Вдавати, ніби нічого не помічаєш", - пояснив він.

Водночас говорити "закривати очі" теж можна, але коли йдеться у переносному значенні про наявність проблем. Щодо фрази "розкрити книжку", то тут теж є важливий нюанс.

"Книжку ми розгортаємо, або згортаємо. Водночас сторінки ми не розкриваємо, а гортаємо", - зазначив він.

Що стосується вікон та дверей, то багато українців вважають, що двері треба "відкривати" чи "закривати. Тоді як правильно сказати "відчиняти" та "зачиняти".

Щодо пляшки, то вживання перерахованих дієслів залежатиме від контексту. Якщо йдеться про вино чи ємність, закриту корком, то правильно сказати: "Ми її "розкорковуємо". Якщо про просту пляшку, то: "відкриваємо".

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми проводитимемо лагідну українізацію: пояснюватимемо випадки застосування правопису, мовних норм, публікуватимемо цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб у нашій країні з кожним днем ставало дедалі більше україномовних українців, а наша солов'їна мова звучала звідусіль!

Раніше ми писали, як правильного сказати українською мовою "я переслідую ціль" або "ми переслідуємо мету".

  • Вас може зацікавити:

Позбувайтесь русизмів: як сказати українською "батюшка" і "матушка"

Як сказати українською "речі б/у": єдиний відповідник

Як сказати українською "с легким паром": влучні відповідники без суржика