RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Що буде, якщо не оновити дані за 60 днів: пояснення для військовозобов’язаних

Відповідальність за неоновлення військових даних в ТЦК протягом 60 днів після ухвалення нового закону про мобілізацію, посилили – чоловікам загрожують штрафи від 17 тисяч до 25,5 тисяч гривень.

Про це розповіла рівненська експертка з мобілізаційних питань та військового обліку Наталія Печериця, інформує "Суспільне".

За її словами, адміністративну відповідальність за порушення правил військового обліку посилили на законодавчому рівні.

"До тих порушників, які не встигнуть протягом 60 днів оновити свої дані, будуть застосовувати адміністративний штраф. Це від 17 тисяч до 25,5 тисяч гривень. До речі, тим, хто ігнорує цей обов'язок, повістки будуть надсилати за будь-якою адресою, яка є в базі ТЦК. І ця повістка буде вважатися належним чином врученою. А коли людина оновить дані, то вона уникне відповідальності й не отримає цього штрафу", - наголосила спікерка.

Читайте також: Як отримати відстрочку від мобілізації: зразок для подання заяви

Вона додала, що вагомих причин невчасного оновлення даних в законі не прописано. Саме через це, досить ймовірно, й визначили альтернативні способи оновлення даних, такі як "Резерв+". Окрім цього, може бути подовжено 60-денний термін.

"Постанова № 560 деталізує, які є поважні причини неприбуття по повістці. Це перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території або смерть близького родича. Це може бути смерть когось із батьків, дружини, чоловіка, дитини, рідного брата чи сестри, діда чи баби, або близького родича дружини. І цією постановою чітко закріпили алгоритм дій: що треба людині зробити, якщо вона з поважних причин не прийшла по повістці", - пояснила Наталія Печериця.

За її словами, у разі наявності поважної причини, людина повинна не пізніше трьох днів, від визначених у повістці дати й часу, повідомити про причини неявки. Після чого прибути до ТЦК протягом семи днів. В іншому випадку – буде штраф.

Раніше "Апостроф" розповідав, що нового в законопроєкті про мобілізацію для військових та їхніх сімей.

  • Вас також може зацікавити:

Догляд військовозобов'язаного за сестрою: коли можуть дати відстрочку

Привілеї для обраних: скільки своїх помічників зможе забронювати нардеп

Ухилянтам готують космічні штрафи: Рада розгляне нові законопроєкти

В Україні десятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток - це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов'язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, що воює. Не варто забувати, що обов'язком кожного українця є захищати свою країну. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни - завтра вона може прийти до тебе.