RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.35
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

27 вересня

Всі новини

ЗСУ просунулися на Харківщині, ворог атакував на Донеччині: звіт ISW і карти боїв

Сили оборони продовжують повертати під контроль обмежені позиції на північ від Харкова, в цей час російські окупанти продовжили активно тиснути на інших ділянках фронту – зокрема на Донеччині, де ворог проводив механізовані штурмові атаки.

Про це інформує Інститут вивчення війни (ISW).

Читайте також: Бліцкриг на Харківщині провалився: чого чекати від Путіна та Лукашенка

Харківська область

Українські сили нещодавно змогли відновити обмежені позиції на північ від Харкова – геолокаційні кадри свідчать, що Сили оборони зайняли позиції вздовж вітрозахисної смуги на південний схід від Лук'янців (на північний схід від Липців і на північ від Харкова).

ISW передає, що російські наступальні операції тривали у напрямку Липців і Вовчанська (на північний схід від Харкова) протягом усього дня 28 травня. Генштаб ЗСУ повідомляв про продовження боїв:

  • на південний захід від Вовчанська біля Станиці;
  • на північний схід від Вовчанська біля Тихого.

Аналітики передають, як речник українського угруповання "Хортиця" підполковник Назар Волошин зазначав, що противник завдає потужних ударів по Вовчанську з термобаричних артилерійських систем ТОС-2. Крім того, російські та українські джерела зазначали, що ворог б’є планерними бомбами по інфраструктурі Вовчанська.

Луганська область

28 травня тривали наступальні операції вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна, але без підтверджених змін на лінії фронту. Аналітики ISW повідомляють, що не спостерігають підтвердження російського контролю над Білогорівкою, про що нібито повідомляли російські мілблогери.

Бої тривали:

  • на північний схід від Куп'янська біля Синьківки;
  • на схід від Куп'янська біля Петропавлівки;
  • на північний захід від Сватового біля Новоселівки, Іванівки та Кислівки;
  • на південний захід від Сватового біля Твердохлібового, Дружелюбівки, Греківки та Новоєгорівки;
  • на північний захід від Кремінної біля Невського;
  • на захід від Кремінної біля Тернів та Торського;
  • на південний захід від Кремінної біля Серебрянського лісництва та Діброви.

Також аналітики зауважують, посилаючись на геолокаційні кадри, що 27 травня українські оборонці вдарили по колишньому Луганському військовому авіаційному училищу штурманів у Луганську, використавши касетні ракети ATACMS.

Донецька область

ISW передає, що окупанти нещодавно здійснили чотири механізовані атаки силами ротних і менших підрозділів на кількох оперативних напрямках у Донецькій області – хоч так і не змогли досягти значного успіху. Тому аналітики припускають, що ймовірно, метою росіян була перевірка реакції українських сил і обороноздатність на Донецькому напрямку після дій окупантів на Харківщині. Зокрема відомо про посилені взводні механізовані атаки на схід від Часового Яру і на схід від Новопокровського, а також ротні механізовані атаки біля Новомихайлівки (на південний захід від Донецька) і в Старомайорському (на південь від Великої Новосілки)

Проте, як зазначають фахівці, окупанти мали лише незначне просування на схід від Новопокровського та Старомайорського, без просувань поблизу Часового Яру або Новомихайлівки

Крім того, ворог останнім часом зменшив темп атак і просування на півночі Харківської області та збільшили темп атак у напрямку Покровська (Авдіївки).

За добу окупанти продовжили наземні атаки:

  • на Сіверському напрямку (на північний схід від Бахмута);
  • біля Верхньокам'янського (на схід від Сіверська);
  • біля села Спірне і Виїмки (обидва на південний схід від Сіверська)

Ворог також продовжував вести наземні атаки на схід від Часового Яру 28 травня, але не досягли жодного успіху. Фахівці згадують, як 27 травня були опубліковані кадри, на яких видно, як українські війська відбивають російську механізовану атаку в напрямку Часового Яру.

Ворог також атакував на північний схід від Часового Яру біля Григорівки та біля Кліщіївки і Андріївки 28 травня. Геолокаційні кадри за 20 травня показують, що окупанти просунулися на північ від Калинівки (на північний схід від Часового Яру), хоча аналітики зауважують, що це просування не відбувалося протягом останнього тижня.

Нещодавно ворог також трохи просунувся вперед на тлі механізованої атаки на північний захід від Авдіївки – просунулися в полях на схід від Новопокровського (на північний захід від Авдіївки). Проте фахівці ISW поки що не спостерігали візуальних доказів просування росіян поблизу Уманського або Нетайлового.

Наземні атаки тривали:

  • на північний захід від Авдіївки біля Новоолександрівки, Прогресу, Новоселівки Першої, Калинового, Очеретиного та Сокола;
  • на захід від Авдіївки біля Яснобродівки;
  • на південний захід від Авдіївки біля Невельського.

Аналітики згадують, як окупанти нещодавно провели механізовану атаку силами приблизно роти на південний захід від Донецька, але 28 травня не здійснили жодних підтверджених просувань. Наземні атаки тривали також на захід від Донецька біля Красногорівки та на південний захід від Донецька біля Костянтинівки та Водяного.

На тлі механізованої атаки росіяни також просунулися на південь від Великої Новосілки на кордоні Донецької та Запорізької областей. Геолокаційні кадри вказують, що окупанти просунулися в центральній частині Старомайорського (на південь від Великої Новосілки). Бої тривали також в Урожайному (на південь від Великої Новосілки).

Південна вісь

28 травня позиційні бої на заході Запорізької області тривали, проте без змін на фронті. Бої велися поблизу Роботиного, Малої Токмачки (на північний схід від Роботиного) та Малих Щербаків (на північний захід від Роботиного).

Бої також тривали на східному (лівому) березі Херсонської області, зокрема біля Кринок.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які переваги мають ЗСУ в порівнянні з 2022 роком на Харківському напрямку.

  • Вас також може зацікавити:

Росіяни атакували майже на всіх напрямках фронту: зведення Генштабу і карти боїв

Тікали з окупованої території з білим прапором: морпіхи показали відео порятунку жителів Вовчанська

Питання в грошах: що робитимуть в Україні французькі інструктори