RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

25 червня

Всі новини

Не засмічуйте мову суржиком: як сказати українською "пеняй на себя"

Інколи хочеться настільки влучно висловити свої емоції гострим фразеологізмом, проте можна так і не згадати український відповідників російським варіантам – зокрема в ситуації з прикладом "пеня на себя", що має досить дотепний та влучний аналог українською.

Про це у своєму відеоуроці розказав Олександр Авраменко.

Читайте також: Відмовтесь від русизмів: як правильно сказати "пробка на дорозі" українською

Одним із прикладів використання фразеологізмів російського походження фраза "пеняй на себя", яка досить поширена, але є суржиком. Щоб уникнути використання цього приклада, важливо знати правильні українські відповідники цієї фрази.

Авраменко зауважує, що вислів "пеняй на себя" має суто російське походження. Замість цього українською можна використати такий фразеологізм, як "бачили очі, що купували – їжте, хоч і повилазьте".

Крім того, Олександр Авраменко згадав про інший вислів російського походження: "кому – счастье, а кому – несчастье". Мовознавець пропонує замість цього використовувати український відповідник: "кому весілля – а курці смерть".

В тому випадку, коли хочеться сказати, що якась ситуація є неприємною, проте не критичною, щоб аж так перейматись, тобто що ситуація "выеденного яйца не стоит", можна послуговуватись інший українським варіантом – "не вартий дірки з бублика".


Нагадаємо, раніше ми також розповідали, як українською сказати "перочинний ножик".

  • Вас також може зацікавити:

Суржик чи норма? Що треба знати про слово "ніт"

"Вибирати" та "обирати": Авраменко пояснив, як правильно вживати ці слова і які є відмінності

Позбувайтесь русизмів: як сказати українською "батюшка" і "матушка"

"Апостроф" запустив рубрику "Говоримо українською правильно", де ми проводитимемо лагідну українізацію: пояснюватимемо випадки застосування правопису, мовних норм, публікуватимемо цікавинки про мову. Робимо це для того, щоб у нашій країні з кожним днем ставало дедалі більше україномовних українців, а наша солов'їна мова звучала звідусіль!