RU  UA  EN

Четвер, 20 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 червня

19 червня

Всі новини

Куди зникають колорадські жуки: як комахи переживають зиму

Українцям дали корисні поради по городу та пояснили, чому взимку не видно колорадських жуків.

Про це йдетьсяв матеріалі "Главреда".

Колорадські жуки звикли проводити зиму в ґрунті - вони занурюються на глибину від 10 до 30 сантиметрів, а іноді до 50 сантиметрів. Прокидаються комахи, коли за вікном сонячна погода, а повітря прогрівається у середньому до 15 градусів.

Читайте також: Як збільшити розмір головок часнику за допомогою простого підживлення у червні

Колорадські жуки звикли занурюваться у землю, оскільки там ідеальна температура для зимівлі. Їхній метаболізм сповільнюється, коли комахи впадають у стан діапаузи. Колорадські жуки з поверненням тепла готові відновити свій життєвий цикл та відправитися на пошуки свіжих рослин.

Дослідження, яке провели представники Західного університету Онтаріо (Канада), встановило, що жуки можуть руйнувати і відновлювати м'язи на вимогу, що дозволяє їм зберігати енергію протягом зими. Комахи впадають у сплячку та готуються до суворого зимового клімату, одночасно з цим руйнуючи мітохондрії у власних літальних м'язах. За необхідності вони можуть відновити свої м'язи, аби навесні вже звично літати.

Ці жуки спонтанно відновлюють свої мітохондрії на вимогу і готують свої м'язи до польоту навесні.

"Ми знаємо, що багато тварин намагаються заощадити енергію і знизити швидкість метаболізму взимку, відключаючи свої мітохондрії. Тож це здавалося простим експериментом, щоб показати, що низький рівень метаболізму, який ми виміряли у цих зимуючих жуків, був пов'язаний зі зміною у функціонуванні мітохондрій", - наголосив Брент Сінклер, який очолював університетське дослідження.

Здатність відновлювати мітохондрії стала справжнім відкриттям для вчених, які не розуміли, як комахи зберігають енергію впродовж зими, а згодом просинаються та вже готуються до польоту.

Раніше ми розповідали, як захистити рослини від граду і вітру.

Вас може зацікавити:

Втомитеся збирати врожай: городник порадив ефективне добриво для кабачків

Що робити, якщо підтопило город: дієві поради як врятувати врожай

М'ясисті помідори аж до осені: унікальне добриво для щедрого врожаю