RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Російський флот вигнали з Чорного моря, але є нюанси: Плетенчук про загрозу ракетних ударів

Українські військові продовжують звільняти Чорне море від противника – зменшується не лише кількість човнів РФ, які здатні виходити в море, а й територія, яку вони можуть контролювати. Проте є нюанси, через які досі зберігається загроза ракетних ударів.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповів речник ВМС України Дмитро Плетенчук.

Читайте також: Росія "перейшла" на підводні човни для ударів по Україні: яка загроза зберігається в Чорному морі

Він вказав, що наразі вже вдалося звільнити від сил ворога понад 25 тисяч квадратних кілометрів

"Від початку повномасштабного вторгнення так званої Російської федерації до України Військово-морськими силами разом з іншими складовими Сил безпеки та оборони України було звільнено понад 25 тисяч квадратних кілометрів. Спочатку це була північна частина Чорного моря, потім західна, потім південно-західна, зараз – центральна частина – вони вже фактично вільні від присутності російських кораблів".

За його словами, росіяни "... не присутні в Чорному морі, але є два нюанси". Першим він називає те, що противник обрав формат такої присутності як підводні човни, в РФ їх чотири, три з яких є носіями ракет:

"Тобто надводного флоту немає, але є підводні човни. Їх загалом у складі чорноморського флоту РФ залишається станом на зараз чотири одиниці в Азово-чорноморському регіоні. З них три є носіями крилатих ракет. Щоправда, один з них не виходить в море – можливо, в нього є якісь технічні несправності".

Принагідно він також згадує, що тактика дій ворога в морі наразі – це постійне позмінне перебування в морі одного підводного човна. Таку тенденцію спостерігають вже протягом тижня.

Іншим фактором Плетенчук називає низьку можливість того, що підводні човни РФ зайдуть в північну частину Чорного моря: "...там операційна глибина не дозволяє такому класу підводних човнів оперувати в принципі. Тому підійти впритул до нашого узбережжя непомітно вони не зможуть".

Як висновок, основна тактика РФ, якою ворог послуговується останні пів року, зводилася до того, що вони просто ховалися на базі в Новоросійську і на базі в Севастополі: "В Севастополі їм стало вкрай незручно після знищення малого ракетного корабля "Аскольд" і вони звідти вивели ще шість одиниць".

Наразі вони також намагаються перебазувати рештки флоту в Азовське море:

"... вони вирішили перевеcти в Азовське море ще кілька кораблів з Новоросійська – там перебуває угрупування з восьми кораблів. Це зокрема три носія крилатих ракет пректу "Буян-М" і три великі десантні кораблі. Ймовірніше за все, їх перевели туди з метою поновлення навчального процесу".

Але попри те, що росіянам не виходить панувати на морі, Плетенчук зауважує, що "... в повітрі, на жаль, все ще домінує російська авіація", називає розвідувальні дрони, винищувачі та бомбардувальники. "Присутність над акваторією цих засобів (авіації РФ - "Апостроф") – це насправді проблема", – говорить він.

Раніше у ВМС ЗСУ детальніше розповіли про два російські підводні човни в Чорному морі.

  • Вас також може зацікавити:

У ВМС ЗСУ доповіли про знищення 5 російських човнів

ЗСУ потопили російський корабель в Азовському морі - Sky News

Флот Росії йде на дно: скільки кораблів ЗСУ "відмінусували" за тиждень