RU  UA

В ДПСУ відповіли, чи є загроза з боку Білорусі після заяв Лукашенка

В Державній прикордонній службі не бачать загрози вторгнення на півночі України з боку Білорусі після скандальної заяви самопроголошеного президента Олександра Лукашенка про нібито порушення Україною повітряного простору Білорусі.

Про це в ефірі "Апостроф TV" розповів речник Держприкордонслужби України Андрій Демченко.

Він зауважив, що заяви про нібито якісь рухи на кордоні України і Білорусі лунають не вперше.

"Ми давно вже чуємо заяви з боку Білорусі про посилення кордону з нашою країною, бо вони не вперше лунають. Я не виключаю, що їх роблять для інформаційного впливу і створення відповідної картинки, однак треба визнавати, що Білорусь може переміщувати кілька своїх підрозділів - і техніку, і особовий склад. Але все це якщо й відбувається, то вглиб території Білорусі, поряд з нашим кордоном ми не фіксуємо переміщення білоруських військ. За весь час повномасштабного вторгнення Росії в Україну Білорусь тримала певну кількість своїх військ на певній відстані від нашого кордону і зазначала, що таким чином вони посилюють оборону на цьому напрямку, бо вбачають загрозу з боку України", - пояснив Демченко.

Він оцінив загрозу вторгнення на півночі України з боку Білорусі.

"В цілому цей напрямок для нас залишається загрозливим, ми маємо бути готові до розвитку будь-яких ситуацій. Звісно, ми сподіваємося, що у Білорусі вистачить здорового глузду не піддаватися на вплив Росії, бо, як ми розуміємо, скоріш за все країна-терористка тисне на офіційний Мінськ, щоб ті більш масштабно долучилися до війни проти України.

Ми уважно стежимо за ситуацією в Білорусі і продовжуємо укріплювати лінію кордону і прикордоння, щоб всі підрозділи, які тут несуть службу, змогли відбити удар ворога в разі агресії", - зауважив Демченко.

Нагадаємо, білоруські аналітики викрили брехню диктатора Олександра Лукашенка про порушення Україною повітряного простору Білорусі. 9 серпня під час вильотів білоруської авіації жодних дронів виявлено не було. Також не проводилося жодних запусків ракет із винищувача СУ-30 або вертольота МІ-24.