RU  UA  EN

Четвер, 19 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.55
НБУ:USD  41.10
Суспільство

Новини

19 вересня

Всі новини

Потенціал вичерпується: Маломуж розповів, коли росіяни не зможуть атакувати на Донбасі

Потенціал російських військ на найгарячіших напрямках фронту в Україні вичерпується внаслідок відтягування сил і засобів армії РФ на курський напрямок, тому в найближчі тижні росіяни втратять можливості щодо атак живими валами.

Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ розповів колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України, радник президента України у 2010 - 2014 роках Микола Маломуж.

"Ворог не змінює стратегію - основні ударні групи направляють на Покровський і Торецький напрямок, щоб вийти на Покровськ, а далі на Краматорськ, Костянтинівку і Слов'янськ, і захопити всю Донецьку область. Сили оборони на всіх напрямках готують укріпрайони, щоб, маневруючи, переходити на інші позиції. З тих місць, куди ми відходимо, завдаються системні удари по ворогу. Йдеться про Покровський, Торецький і Краматорський напрямки, населений пункт Нью-Йорк, де частину контролюють Сили оборони, а в частину зайшов ворог.

На цих напрямках ворог не зняв частини, які мають бойовий досвід, окрім авіації, яку росіяни перекинули на курський напрямок. Тут працюють професійні частини армії РФ і спецпризначенці, тому ми будемо перекидати на ці напрямки підготовлені резерви. Звичайно, наші військові будуть продовжувати маневри, в деяких місцях будуть відходити, однак я прогнозую, що великих проривів у ворога тут більше не буде, а ми будемо проводити більш ефективні контратаки", - розповів Маломуж.

Також він оцінив ситуацію на інших напрямках після відкриття курського фронту.

"На інших напрямках у ворога знизився темп, оскільки ворогу довелося зняти певну частину військ і перекинути в Курську область. Так, з півдня України зняли кілька тисяч особового складу, сотні людей підготовленого резерву ворог перекинув і з Харківського і Куп'янського напрямків, там вже немає системних атак. Тому наша операція в Курській області працює і в стратегічному плані, і як буферна зона", - додав Маломуж.

За словами генерала, наступальний потенціал ворога ще зберігається.

"Впродовж тижня-півтора ворог ще зможе атакувати малими групами - цю тактику вони вже відпрацювали. Але найголовніше, що ця тактика людських валів, яку задіює ворог, має зворотний бік - ми знищуємо дуже багато живої сили і техніки противника. 1200 -1500 знешкоджених окупантів щодня - це дуже великі втрати, тож потенціал ворога вичерпується. А з врахуванням того, що Кремлю треба закривати свої кордони в Курській, Бєлгородській, Брянській областях, великих резервів ми вже не фіксуємо - боєздатних бригад у ворога вже немає", - резюмував Маломуж.

Нагадаємо, в міноборони Росії вирішили створити угруповання військ "Бєлгород", "Курськ" та "Брянськ", щоб боротися з атаками дронів та "іншими засобами нападу" на прикордонних з Україною територіях.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що російський диктатор Володимир Путін видав наказ військовому керівництву щодо звільнення захоплених українськими силами територій Курської області до 1 жовтня 2024 року.