RU  UA  EN

Пʼятниця, 27 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.35
НБУ:USD  40.85
Суспільство

Новини

27 вересня

Всі новини

​Виписувати штрафи українцям в ТЦК має право лише одна особа — рішення суду

Експерти підрахували, що у зв'язку з неявкою за повісткою приблизно 100 тисяч військовозобов’язаних та штрафами на 17 000 або 25 500 гривень, бюджет України поповниться на 1,7 до 2,55 млрд гривень. Це за умови, якщо українці не будуть оскаржувати винесені адміністративні постанови в суді.

Як з’ясував "Апостроф", нещодавній судовий процес показав, що штрафи мають виписувати не всі працівники ТЦК та СП, а лише одна особа.

Цього літа житель Київської області звернувся до суду з проханням скасувати постанову, винесену начальником першого відділу ТЦК про притягнення його до адміністративної відповідальності за порушення правил військового обліку в особливий період, через неоновлення своїх персональних даних в облікових записах ТЦК.

Позивач вважав штраф необґрунтованим, оскільки він перебував у запасі ЗСУ безстроково. Більше того, у 2006 році його було визнано непридатним до військової служби і знято з обліку.

Проте, як законослухняний громадянин, 06.07.2024 року через мобільний додаток "Резерв+" він оновив свої персональні дані. Однак виявилось, що його розшукують за неоновлення даних. Через тиждень чоловік звернувся до ТЦК, щоб з’ясувати, що трапилося, і отримав направлення на ВЛК, повістку на прибуття до ТЦК через три дні та штраф.

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області, розглянувши матеріали справи, дійшов висновку, що повноваженнями щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення, визначених статтею 235 КУпАП, наділені виключно керівники ТЦК.

Начальники структурних підрозділів РТЦК та СП таких повноважень не мають. А штраф був виписаний саме начальником структурного підрозділу РТЦК, а не керівником ТЦК. Начальник структурного підрозділу міг би виписати штраф, якщо б виконував обов'язки керівника ТЦК.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що розгляд справи про адміністративне правопорушення був проведений неповноважною особою. До того ж суд звернув увагу на те, що ч. 3 ст. 210 КУпАП передбачає адміністративну відповідальність за порушення правил військового обліку в особливий період, який був введений в дію 19.05.2024 року, тому застосування цієї норми до подій, які сталися раніше, є незаконним. Окрім того, суд зазначив, що відповідач розглянув справу без повного і всебічного з’ясування обставин, не врахував, що позивач не ухилявся від явки до ТЦК і пройшов ВЛК.

Суд скасував постанову ТЦК і направив справу на новий розгляд у ТЦК.

Як повідомляв "Апостроф", українець в суді намагався оскаржити виписаний йому штраф 17 000 гривень за відмову від проходження лікарсько-консультативної комісії та програв справу.