RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Чи стане Муженко сакральною жертвою: думки експертів розділилися

Думки експертів про те, чи відправлять у відставку начальника Генштабу Віктора Муженка через пожежу на військових складах в Калинівці Вінницької області, розділилися.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа", який розбирався, що стоїть за вимогами звільнити главу Генштабу.

Так, екс-заступник начальника Генштабу Ігор Романенко вважає, що робити заяви про відставку Муженка до завершення розслідування - це "ангажований політичний підхід".

У свою чергу, член комітету ВР з питань нацбезпеки і оборони Олександр Бригинець заявляє, що "принесення ритуальної жертви" - це найпростіший шлях до медійного або публічного задоволення.

"Кожен раз, коли щось відбувається надзвичайне, з'являється безліч людей, які починають вимагати відставки першої особи. Згадаймо хоча б ситуацію з главою МВС Арсеном Аваковим. Коли на якомусь із рівнів поліції щось станеться, всі відразу говорять про відставку Авакова. Ніхто з чиновників, звичайно, не ідеальний, але хотілося б дочекатися результатів розслідування, щоб оцінити ступінь провини кожного", - зазначив він.

У той же час відомий волонтер Юрій Касьянов вважає, що у Муженка не просто хороші шанси, а беззаперечний імунітет від звільнення.

"Відставки не буде. Порошенко (президент України Петро Порошенко, - ред.) не здасть Муженка. Вони дуже сильно один з одним пов'язані спільними помилками в військово-політичному плануванні і конкретних операціях, коли вони приймали неправильні рішення, які призвели до поразок в Іловайську, Дебальцевому, Луганському і Донецькому аеропортах. Для Порошенка здати Муженка означає здати самого себе", - сказав він.

Касьянов додав, що Порошенко вважає Муженка своїм вірним васалом, який врятує його в надзвичайній ситуації. При цьому президент України не вірить Нацгвардії, поліції, а вірить тільки в ВДВ, які, як обіцяє Муженко, в разі необхідності зможуть встати на захист "конституційного ладу".

Однак екс-заступник секретаря РНБО Степан Гавриш упевнений, що сенс у відставці начальника Генштабу все ж є.

"Генштаб не забезпечив належну програму з безпеки ключових військових арсеналів, і сховатися за диверсією або нехлюйством місцевих офіцерів вже не вдасться. Сьогодні Муженко говорить про те, що він не піде. Мовляв, вам нічого не вдасться зі мною зробити і я тут ні до чого. Це неправильно, тому що він прямо причетний", - підкреслив він.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Снаряди з Калинівки "долетіли" до Порошенка: що стоїть за вимогами звільнити главу Генштабу".