RU  UA

Прийшла весна, село прокинулося: в Україні почався сезон трав'яних пожеж

Українці почали активно прибирати територію навколо своїх будинків та палити сміття та суху траву просто у дворах чи на городі. Така недбалість часто закінчується трагедією: лише за тиждень рятувальники загасили більше сотні так званих рукотворних пожеж.

Подробиці - в сюжеті Апостроф News о 14:00 на Апостроф TV.

Протягом тижня лише на Волині загасили 19 таких загорянь. Вогонь спалив майже 20 гектарів рослинності. Причиною всьому стала людська недбалість.

"Свідомий підпал для того, щоб привести, як населення думає, цю територію до порядку. Але цей порядок так не наводиться", - наголосив начальник управління, генерал-майор Служби цивільного захисту Володимир Грушовінчук.

Минулими вихідними Чернігівщину теж спіткало лихо. Через необережне поводження з вогнем, спалахнуло 82 пожежі на загальній площі майже 200 гектарів. Літня жінка, яка спалювала траву, загинула просто біля власної оселі.

На вихідних горіла й Сумщина. Там зафіксували сім пожеж. Полум'я охопило ліси та степи. Вогонь поширився на понад п’ять гектарів. За останні кілька днів у регіоні зафіксували пожежний рекорд - 14 займань.

Палять сухостій і на Харківщині. Людська недбалість призвела до майже 50 загорянь в області. Вогонь випалив майже 30 гектарів угідь та перекинувся на ліс. Усі пожежі вдалося загасити.

Неспокійно цими вихідними було й у столиці.

"У неділю рятувальники Києва 12 разів виїжджали на гасіння пожеж векосистемах. Загальна площа цих пожеж склала більше трьох тисяч квадратних метрів. Якщо ви прибираєте власні ділянки, в жодному разі не спалюйте сміття, а просто його викидайте централізовано", - зазначила речниця ГУ ДСНС у м. Київ Світлана Водолага.

Рятувальники вкотре нагадали, що випалювання рослинності або її залишків суворо заборонено. Порушникам загрожує штраф до 1300 гривень.