RU  UA

Найбільші компанії світу зазнали збитків на мільйони доларів: всьому виною підприємливий українець

Правоохоронці затримали українського хакера, який зламав сотні міжнародних компаній. Вірусні атаки були спрямовані на електронні скриньки корпорацій та завдали збитків на понад 150 мільйонів доларів.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 14:00 на Апостроф TV.

25-річного хлопця шукали в усьому світі. Він - хакер, який зламав понад сотню міжнародних компаній та цілих корпорацій у Північній Америці та країнах Європи. Це відомі енергетичні та туристичні підприємства, а також розробники техніки.

Під час обшуку в його квартирі поліцейські вилучили десятки комп’ютерів, ноутбуків, телефонів та навіть окремий сервер, за допомогою якого хакер довгий час шифрував свій сигнал. Таким чином він залишався фактично невидимкою у мережі.

"Вірусне програмне забезпечення потрапляло на техніку корпорації шляхом зламу програми для віддаленої роботи користувача із ПК. А також через спам розсилки на корпоративні електронні поштові скриньки листів із шкідливим вмістом", - зазначила старший інспектор з ОД Департаменту кіберполіції НПУ Анна Селезньова.

За відновлення доступу до даних зловмисник вимагав у власників викуп. Через численні хакерські атакикомпанії зазнали збитків на понад 150 мільйонів доларів.

Усі гроші українець виводив за допомогою спільника. У себе вдома він зберігав понад 360 тисяч доларів готівкою. Ще більше мільйона доларів зловмисник тримав на електронному криптогаманці.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Зловмиснику загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна. Тривають слідчі дії.