RU  UA

Вся Донеччина у вогні: як там живуть люди та яка головна мета окупантів

Практично вся Донецька область, де 11 серпня діє особливий режим для руху транспорту, перебуває під щільним вогнем російських окупантів. Влада радить місцевим жителям виїхати у безпечне місце.

Про це в ефірі Апостроф TV розповіла речник Донецької обласної військової адміністрації Тетяна Ігнатченко.

За її словами, вперше за довгий час було обстріляно Дружківку: зруйновано близько 10 будинків, багато пошкоджено. Вся область, починаючи з Бахмута – у вогні. Росіяни активно обстрілюють Курахівську громаду, Мар'їнку, Красногорівку.

"Ситуація напружена й полегшення не передбачається. Рашисти просто хочуть "закрити" кордони області і зробити тут квазі-республіки. Однак усі позиції утримуються ЗСУ від просування окупантів", - розповіла Ігнатченко.

Спікер Донецької ОВА нагадала, що з області оголошено обов'язкову евакуацію, за межі області вже виїхало понад 6 758 осіб.

"Але всього з 24 лютого з області виїхало дуже багато людей. На той момент в області перебувало 1 млн. 670 тис. людей. Зараз за нашими підрахунками залишилося 350-370 тисяч осіб. Чому люди неохоче їдуть? Ну, наприклад, будинок у приватному секторі – це дуже часто все, що людина має та заробила за все життя", - розповідає вона.

Ігнатченко додала, що особлива робота ведеться з тими людьми, які мають дітей.

"Але ми намагаємося пояснити всім: одна справа, коли людина доросла вирішує залишитися попри загрози війни та важкі умови життя. А інша справа, коли дорослі залишаються та залишають дітей при собі. Зараз на території області – понад 40 тис дітей. І ми пояснюємо батькам, що врятувати дітей – це їхній обов'язок. Ми закликаємо взяти на себе відповідальність дорослих за життя дітей", - наголосила вона.

За словами чиновниці, наразі базові продукти та базові ліки в області є. Працюють супермаркети, хоч асортимент не такий, як до війни. Проте вантажі, зокрема й гуманітарні, приїжджають. Саме це, можливо, не стимулює людей до евакуації.

"Хоча супермаркети, ринки та пункти видачі гуманітарної допомоги стають об'єктами обстрілів. Для росіян тактика випаленої землі, тотального знищення та залякування стала основною. Тому ще раз звертаємося – евакуюйтеся, врятуйте своє життя та життя своїх рідних", - закликала Ігнатченко.

Раніше "Апостроф" публікував покрокову інструкцію від влади для тих, хто вирішив евакуюватись із Донецької області.