RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

У Монголії знайшли пікантний артефакт, якому 42 000 років: фото

На тлі виявлення у Великій Британії найстарішого дерев'яного артефакту, група дослідників знайшла в північній Монголії кулон, який може бути самим раннім з відомих зразків різьбленого фалоса.

Про це повідомляє Arkeonews.

Читайте також: У Британії виявили рідкісні скульптури Стародавнього Риму: чим вони унікальні

Згідно з інформацією видання, камінь було знайдено на місці розкопок у горах Хангай на півночі Монголії. Прикраса, яка інтерпретується як зображення фалоса, має довжину близько 4,3 сантиметра і зроблена руками людини. За словами дослідників, цей шматок різьбленого графіту є "найбільш раннім відомим антропоморфним зображенням з розбивкою по статі". Датування матеріалу показує, що він був створений від 42 400 до 41 900 років тому, тобто його створення належить до верхнього палеоліту.

"Тривимірні фалічні підвіски невідомі в палеолітичному літописі. Це свідчить, що громади мисливців-збирачів використовували статеві анатомічні ознаки як символи на дуже ранній стадії свого розселення по регіону. Чорний кулон має кілька заглиблень, але два з них привернули увагу вчених. Дослідники вважають, що ці канавки були вирізані в камені, щоб він нагадував людський пеніс. Комбінація мікроскопії та інших аналізів поверхні показує, що кам'яні інструменти, ймовірно, використовувалися для вирізування канавок як для уретри, так і для головки статевого члена. Ззаду він більш гладкий, ніж спереду, мотузка, ймовірно, була прив'язана до голівки, що дозволяє припустити, що прикрасу можна було носити на шиї. Ступінь зносу поверхні показує, що вона, ймовірно, передавалася з покоління до покоління", - зазначено у матеріалі.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що археологи розкрили "секрет" кам'яного фалоса, виявленого в Іспанії.

Вас також може зацікавити:

В Ізраїлі у "чорного археолога" вилучили монети останнього єврейського царя: фото артефактів

Яким насправді був Тутанхамон: єгиптолог розкрила правду про фараона

У Польщі археологи виявили масове поховання вампірів: сотні людей були страчені