RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Носили правителі та жерці майя: археологи показали фото незвичайної знахідки

Археологи з Національного інституту антропології та історії (INAH) виявили у стародавньому місті цивілізації майя Паленці в Мексиці прикрасу для носа, зроблену з людської кістки.

Про це пише arkeonews.

Читайте також: У Мексиці знайшли поховання людини з нефритовим перснем: деталі жертвопринесення вражають, фото

Знахідку було виявлено під час розкопок у частині палацового комплексу, збудованого Пакалем Великим. Вперше за всю історію досліджень в Археологічній зоні Палеки, штат Чьяпас, було виявлено прикрасу для носа з людської кістки, яку носили правителі та жерці цього стародавнього міста під час церемоній, в яких вони вшановували Кавіїла - бога кукурудзи та родючості майя.

Прикраса виконана з частини дистальної частини великогомілкової кістки людини з вигравіруваною сценою, що виражає "спілкування з богами та пращурами". Майя часто зображували Кавіїла, який був частиною ритуальної інавгурації під час сходження на сходження на престол цивілізації майя.

Артефакт довжиною всього 6,4 сантиметра, шириною 5,2 та товщиною 5 сантиметрів унизу з подальшим зменшенням догори. На одній із частин артефакту можна побачити профіль чоловіка у головному уборі у формі голови птиці. Також видно зображення людського черепа без нижньої щелепи.

За словами Арнольдо Гонсалеса Круса, директора Археологічного проекту Паленки, однією з характерних особливостей божества є форма надзвичайно витягнутої голови та профілю, що закінчується загостренням. Тому дослідники вважають, що носову прикрасу носили правителі та жерці стародавнього міста під час церемоній.

Раніше "Апостроф" писав, що археологам вдалося відкрити раніше невідоме стародавнє місто цивілізації майя на півострові Юкатан.

Вас також може зацікавити:

Що являє собою календар майя: вчені розкрили таємницю

У Мексиці знайшли зображення древніх правителів, які жили 2500 років тому: фото

Навіщо древні майя використовували ртуть: вчені розкрили секрет