RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Кінець усім суперечкам: вчені остаточно з'ясували, що знаходиться всередині Місяця

Вчені провели ретельне дослідження і відповіли на питання, що цікавить всіх - що знаходиться всередині Місяця.

Про це пише тематичне видання Science Alert.

Внутрішнє ядро Місяця являє собою тверду кулю із щільністю, близькою до щільності заліза. Вчені розраховують, що подібне відкриття у майбутньому дозволить запобігти суперечкам про склад Місяця.

Читайте також: Останній у 2023 році: у небі зійшов Супермісяць, фото

"Наші результати ставлять під сумнів еволюцію магнітного поля Місяця завдяки демонстрації існування внутрішнього ядра та підтримують глобальний переворот мантії", - цитує видання групу під керівництвом астронома Артура Бріо із Французького національного центру наукових досліджень.

Вчені знають, що всередині Місяця є рідке внутрішнє ядро, але його точний склад поки що не встановлений. Щоб розкрити цей секрет, фахівці зібрали дані космічних місій та експериментів. У ході дослідження також вивчили ступінь деформації Місяця через гравітаційну взаємодію із Землею.

Пізніше було проведено моделювання, яке дозволило зробити кілька цікавих висновків.

"Більш щільний матеріал всередині Місяця падає до центру, а менш щільний матеріал піднімається вгору. Ця діяльність вже давно пропонується як спосіб пояснення присутності певних елементів у вулканічних регіонах Місяця . І вони виявили, що місячне ядро дуже схоже на земне – із зовнішнім шаром рідини та твердим внутрішнім ядром. Згідно з їх моделюванням, зовнішнє ядро має радіус близько 362 кілометрів, а внутрішнє ядро - близько 258 кілометрів. Це близько 15% всього радіусу Місяця", - йдеться у матеріалі видання.

Вчені також з'ясували, що щільність внутрішнього ядра Місяця становить близько 7822 кілограмів на кубічний метр - такий показник максимально наближений до щільності заліза.

Раніше ми розповідали, що вчені розкрили секрет таємничих блискавок на Венері.

Вас може зацікавити:

Чому на Місяці утворюється мерзла вода: відповідь вчених здивувала світ

Російська станція "Луна-25" досягла Місяця, але є нюанс: з'явилися деталі епічного провалу

Як виглядають кратери на Місяці: з'явилися вражаючі фото високої якості