RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Змінює уявлення про заселення Європи: вчені з'ясували, коли первісні люди перетнули Альпи

Вчені сколихнули світ науки своїм відкриттям: первісні люди перетнули Альпи без малого 45 тисяч років тому.

Про це повідомляє наукове видання Nature.

Читайте також: Чому вимерли неандертальці в Європі: вчені ще на крок наблизилися до розкриття таємниці

В період між 40 тисячами і 50 тисячами років тому на землях сучасної Європи та Азії відбувся обмін населенням між Homo sapiens (сучасні люди) і неандертальцями, причому перші неухильно витісняли других. Нове дослідження наводить свіжі докази міграційних переміщень людей у той період, доводячи, що новаторські групи Homo sapiens перетнули гірські Альпи та оселилися в північній Європі (зокрема, у сучасній Німеччині) 45 тисяч років тому.

Значущість відкриття доказів, пов’язаних з перетином людьми Альп, має велике значення, адже доводить: homo sapiens були присутні в центральній і північно-західній Європі за кілька тисяч років до того, як останні європейські неандертальці вимерли в південно-західній Європі, за словами авторів дослідження Nature.

Оскільки 45 тисяч років тому конкуренція за землю була насправді кровопролитною, найдавніші групи Homo sapiens в Євразії мали сильний стимул мігрувати в місця, де популяції неандертальців були рідкісними або взагалі не існували.

Відкриття про те, що люди перетнули Альпи, щоб дістатися до Німеччини, цікаве ще з однієї причини. Існування людського поселення, яке бере свій початок у цю холодну еру, підкреслює фізичну міцність і культурну гнучкість, які дали Homo sapiens перевагу над їхніми неандертальськими двоюрідними братами. Таку перевагу, яка гарантувала, що один вид виживе, а інший зрештою вимер.

Як показали дослідження доісторичних людських останків, знайдених у Ранісі, адаптація до клімату, безсумнівно, була одним із головних факторів, які дали людям таку вирішальну перевагу для виживання. Незалежно від того, чи рухалися вони в райони, де було надмірно жарко чи надмірно холодно, люди могли впоратися з цим переходом, тоді як їхні двоюрідні брати-неандертальці не могли.

Раніше ми розповідали, де живуть люди, у яких найбільше неандертальських генів.

  • Вам також може бути цікаво:

Чому одні люди "сови", а інші - "жайворонки": вчені знайшли пояснення у неандертальців

Найкраще збережена мумія в світі: як виглядала б "крижана Хуаніта" з Аргентини зараз, фото

У Перу розкопали мумії доінкської доби та інші артефакти: фото