RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

У Єгипті знайшли стародавню статую Будди, датовану ІІ століттям: деталі

У Єгипті археологічна група, яка проводила розкопки у стародавньому морському порту, натрапила на цікаву знахідку - статую Будди, датовану ІІ століттям нашої ери

Про це повідомляє Arkeonews.net.

Читайте також: У Туреччині археологи виявили унікальну римську мозаїку: артефактам близько 1,5 тисяч років, фото

Як пише видання, давньоєгипетський морський порт Береніка Троглодитика, ще відомий як Береніка, заснував Птолемей II Філадельф (285-246 до н. е.). Місто стало фактично ключовою торговою точкою, де продавали бойові слони та екзотичні товари, такі як перець, напівдорогоцінне каміння, тканини та слонові кістки. Там торгували з Індією, Шрі-Ланкою, Аравією та Верхнім Єгиптом упродовж римської епохи, між першим та другим століттями нашої ери.

Як розповіли археологи, йдеться про 71-сантиметрову статуетку, яка зображує одягненого Будду без кінцівок з правого боку та з німбом навколо голови, що є символом сонячних променів.

Вони припускають, що камінь статуї міг походити з регіону поблизу Стамбула, причому одна теорія припускає, що торгівці з Індії вирізьбили статую на місці та присвятили храму.

Голова американської археологічної групи, доктор Стівен Сідботам наголосив, що під час роботи в храмі виявили напис на хінді (санскрит), датований римським імператором Філіпом Арабським (244 – 249 рр. нашої ери).

Як заявила єгипетська влада, знахідка є свідченням про важливі торговельні зв’язки між Римською імперією та Індією.

"Єгипет був у центрі торгового шляху, що з’єднував Римську імперію з багатьма частинами стародавнього світу", - повідомив генеральний секретар Вищої ради старожитностей Мостафа Вазірі.

На тій локації археологічна місія працює з 1994 року.

Раніше "Апостроф" писав, що на північному сході Замбії археологам вдалося знайти зразки стародавніх колод віком у пів мільйона років.

  • Вас також може зацікавити:

Міг боротися за Ганнібала чи Цезаря: археологи виявили останки бойового слона, фото

У Шотландії виявили середньовічний замок: на знахідку випадково натрапив фермер, фото

У Німеччині виявили руїни церкви Х століття: її архітектура унікальна для регіону, фото