RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

У Польщі знайшли цікавий середньовічний аксесуар для одягу у вигляді людини: фото

У Польщі жителі натрапили на дивовижну знахідку. Виявили унікальний середньовічний аксесуар для одягу у вигляді фігурки людини.

Про це повідомляє The history blog.

Читайте також: На цьому місці міг бути велелюдний ринок: археологи натрапили на древні поселення вікінгів в Норвегії, фото

Як зазначається, рідкісну середньовічну петлю для поясу, куди вішали ключі чи гаманець, виявили у Поморському воєводстві на північному заході Польщі. Примітно те, що це одна з 15 відомих петельок такого типу, і єдина з них, яку вдалося знайти у Польщі.

Натрапив на знахідку металодетектор Даміана Томчика, який сканував територію за погодженням з місцевими органами охорони спадщини.

Відомо, що бронзова фігурка має висоту у 2,2 дюйма. Вона зображує антропоморфну фігуру з руками на стегнах. Вони утворюють круглі виїмки з обох боків тулуба. Також діагональні, горизонтальні та вертикальні розрізи на поверхні фігурки показують драпірування туніки, характерну для періоду пізньої готики. Вона стоїть на округлій фігурі з отвором, де мали б висіти ключі чи гаманець, чи мішечок для милостині. Через відкрите прямокутне кріплення позаду протягувався пояс.

За словами фахівців, такий тип ремінної петлі виробляли в південній Німеччині баварські майстри, ймовірно, у Нюрнберзі, який був центром виготовлення бронзи з 14 століття. З уцілілих екземплярів 12 з них знайшли в Німеччині, більшість - у Баварії.

"Чоловік передав артефакт до Кам’янського музею історії землі, у колекції якого є дві пізньосередньовічні бронзові петлі для пояса, одна з яких має подібні хрестики для одягу та отвори для рук. Цей нещодавно знайдений екземпляр більший і в кращому стані", - додає портал.

Раніше ми також розповідали про бронзову "руку" з написом майже зниклою васконською писемністю.

  • Вас також може зацікавити:

В Болгарії знайшли рідкісний медальйон римського імператора Каракалли: як виглядає знахідка

На острові Пасхи знайшли невідомий вид писемності: чим унікальний

Шукатимуть могилу гетьмана Сагайдачного: в київській "Могилянці" проведуть масштабні дослідження