RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Як жили люди у "Британських Помпеях" близько 3000 років тому: вчені привідкрили таємницю

Учені дізнались, як жило населення в англійському селі три тисячі років тому. Йдеться про розкопки стародавнього населеного пункту, відомого як "Британські Помпеї".

Про це повідомляє Livescience.

Читайте також: В Єгипті археологи знайшли частину статуї фараона Рамзеса ІІ: фото унікального артефакту

Як зазначає видання, залишки села пропонують археологам по-новому глянути на мешканців бронзового віку, які жили там. Зокрема про те, як вони приправляли свої страви та дичину.

Поселення, відоме як Маст-Фарм, виявили під час польового сезону 2015-2016 років у Фенленді, смузі болота на сході Англії. Село датується приблизно 850 роком до нашої ери. Воно містить залишки "чотирьох великих дерев’яних круглих будинків і квадратного входу". Примітно те, що всі вони були збудовані на палях. Розкопки також виявили десятки артефактів, людські останки.

Поселення було значною мірою знищене під час пожежі, яка охопила село близько 3 тис. років тому. Його повністю залишили люди. Проте, як і знамениті італійські Помпеї, було частково збережене навколишнім середовищем, згідно із заявою Кембриджського університету.

Відповідно до двох нових звітів вчених, дослідники ретельно вивчали Маст-Фарм, що дало їм змогу краще зрозуміти унікальну архітектуру та людей, які там жили.

Наприклад, унікальні круглі будинки, побудовані на палях, надали дослідникам "схему" кругової архітектури того часу та місця, а також підказки про те, яким би було домашнє життя бронзового віку.

"Ці люди були впевненими та досвідченими будівельниками будинків. У них був дизайн, який чудово працював для ландшафту", - розповів керівник розкопок Кембриджського археологічного відділу (CAU), співавтор звіту Марк Найт.

Археологи також виявили численні артефакти, включно зі списами із древками довжиною майже 10 футів (3 метри), глеками, фрагментами тканини, сокирою, гончарною мискою із залишками пшеничної каші, змішаної з тваринним жиром. Також знайшли дерев’яну лопатку, кістки тварин і намисто з бісеру, що має походження з Данії та Ірану.

"Схоже, мешканці зберігали м’ясний сік, щоб використовувати його як начинку для каші. Хімічні аналізи мисок і банок показали сліди меду разом із м’ясом жуйних тварин, таких як олень, що свідчить про те, що ці інгредієнти були об’єднані для створення форми доісторичної оленини, глазурованої медом", – йдеться у заяві.

"Під час розкопок на цьому місці виникло відчуття, що його мешканці бронзового віку тільки що покинули. Ви могли майже побачити і відчути запах їхнього світу, від блиску металевих інструментів, що висять на плетених стінах, до різкого молочного кольору завареної каші", - наголосили вчені.

Археологи не можуть сказати, що було причиною пожежі. Можливо, воїни підпалили його під час атаки, що може пояснити, чому жителі так і не повернулися за своїми речами. Також можливо, що, згідно із заявою, оскільки були вправними будівельниками, то могли легко побудувати нову ділянку в іншому місці.

Нагадаємо, у Британії знайшли скульптуру віком 1800 років.

  • Вас може зацікавити:

В Німеччині знайшли найбільшу масову могилу в Європі: знахідка вразила навіть вчених, фото

Залишалася непоміченою впродовж десятиліть: в Італії виявили величезну етруську гробницю, фото

У Швейцарії знайшли найдавніші сліди плуга в Європі: фото