RU  UA

​Рекордне падіння ліри: на вулицях Туреччини спалахнули масові протести

Усього за добу курс турецької ліри обвалився на 15%. Економісти в усьому звинувачують владу. Опозиційні політики закликають до негайних виборів, а на вулицях Анкари і Стамбула спалахнули масові протести.

Про це йдеться у випуску Апостроф News на Апостроф TV.

Раптове падіння курсу ліри стало найбільшим із моменту піку валютної кризи 2018-го. З початку цього року турецька валюта впала загалом на 43%. І сьогодні коштує близько 13 лір за один американський долар. Інфляція призвела до різкого зростання цін на комунальні послуги та продукти харчування.

“Сьогодні до мого салону надійшов рахунок за електроенергію на цілих 800 лір. Це 63 долари! Я сиджу з вимкненим світлом. Клієнтів нема. Де я візьму гроші, щоб це сплатити?” – розповідає власник перукарні Ертугрул Тепе.

“У мене двоє дітей, і я серйозно схвильована їхнім майбутнім. Я боюся за нашу безпеку і навіть не впевнена, чи зможу завтра купити хліб”, – зазначає місцева жителька Ельцім Ероглу Гаваз.

Економісти вважають, що курс ліри падає через дії Центробанку, на який останнім часом активно тисне президент Туреччини Реджеп Ердоган.

Попри невтішні прогнози фінансистів, лідер держави вирішив стимулювати економіку і вимагав знизити облікову ставку. Втім, такі дії не лише не зупинили інфляцію, а й значно прискорили падіння валюти.

“Уряд вважає, що знижуючи відсоткові ставки, збільшаться інвестиції. А їхнє підвищення спричинить ослаблення ліри. Але як наслідок ми бачимо надзвичайну нестабільність. А громадяни віддають перевагу долару, бо так надійніше”, – розповідає фінансовий аналітик Тунч Сатироглу.

Через обвал місцевої валюти низка міжнародних компаній призупинила продажі у Туреччині. І хоча офіційно в Apple це не оголошували, придбати техніку бодай в інтернет-магазині – неможливо. Опозиційні сили називають різке падіння ліри найбільшою катастрофою в історії республіки.

У Стамбулі та Анкарі відбулися масові протести з вимогою відставки уряду Ердогана.

Місцеві жителі вийшли із каструлями та сковородами, а поліція перекрила центральну площу столиці Таксим, щоб стримати натовп протестувальників. Про затримання турецькі ЗМІ не повідомляють.