RU  UA

​Смаколики світяться: німецький кондитер дивує незвичними десертами

Німецький шеф-кондитер Людовік Гербойн дивує жителів Баварії незвичними десертами з водоростей. Каже, що вони не лише смачні, а й корисні. Спершу новинку сприйняли "не дуже", але коли все ж знайшлися ті, хто ризикнув скуштувати випічку - солодощі шефа розлетілися інтернетом. Тепер придбати щось у цій кондитерській без черги майже неможливо.

Про це йдеться у сюжеті Апостроф News на Апостроф TV.

Вишукані торти, ніжні профітролі, домашні листкові пироги. На перший погляд, його випічка мало чим різниться від класичних кондитерських виробів. Усе витончено та довершено. Втім, кожен десерт шефа з Баварії Людовіка Гербойна має невеличкий секрет.

“Спершу всі казали - що це таке? Це риба? О, ні, я таке не їстиму. Але коли все ж скуштували, то розуміли, наскільки це смачно. Покупці почали розповідати про нас у соцмережах, і тепер відбою від них нема”, – розповідає шеф-кондитер.

Головний інгредієнт випічки Гербойна – це морські водорості. На смак вони схожі на волоський горіх. Більшість виробів має зелене забарвлення. А під ультрафіолетом смаколики навіть світяться у темряві.

“Ми хотіли, аби водорості були апетитними. Аби наші десерти приваблювали дітей та їхніх батьків. Якось я зустрічав схожі вироби з тіста, але це точно не були солодощі. До того ж, наша випічка не лише креативна та смачна, а й корисна”, – зазначає Людовік.

Основу для солодощів шеф-кондитер купує в місцевій лабораторії. Там водорості вирощують і висушують, аби ті зберегли свою користь і смакові властивості.

“Водорості – це справжнісінький "суперфуд". До того ж, вони позитивно впливають на клімат, адже для росту необхідний вуглекислий газ. Якого, до речі, водорості споживають у три-чотири рази більше, аніж інші рослини. А ще вони ростуть набагато швидше”, – розповідає завідувач науково-навчальної кафедри синтетичних біотехнологій Томас Брюк.

Використання водоростей в їжу – новинка для кондитерства, однак не для кулінарії. Без цього інгредієнту важко уявити, наприклад, японську кухню. Там з них готують всесвітньовідомі роли, додають у супи і традиційні салати.