RU  UA

Велика гра: як Захід та Путін шантажують один одного

Збройні Сили України стабілізували лінію фронту, тоді як країна-терорист Росія втратила перевагу на полі бою. Однак для початку широкомасштабного контрнаступу Україні потрібно більше озброєння від західних партнерів, які зараз намагаються стримувати путінський газовий шантаж.

Про це політичний аналітик із США Армен Чібухчян розповів в етері Апостроф TV.

Якщо до листопада Збройні Сили України отримають достатню кількість зброї, зокрема за ленд-лізом, для переходу в контрнаступ і початку активої деокупації, то це буде вигідно для президента США Байдена: йому доведеться прозвітувати перед платниками податків про допомогу Україні, і він може показати вдалу політику своїм виборцям.

Щодо зими, то цим сезоном хоче скористатися Путін для газового шантажу Європи. Європейці це розуміють, тому накопичують власні ресурси, скорочують видачу віз росіянам.

"Зараз я так думаю, що Європа та США тягнуть час. Тобто йде гра. Захід шантажує Росію відмовою у візах та депортацією росіян. Путіну це не вигідно, оскільки це все буде накопичуватися всередині Росії. Тобто Європа ці питання порушила, щоб стримати газовий шантаж Путіна. Сподіватимемося, що ситуація у вересні зміниться", - пояснив аналітик.

Зміни стосуватимуться постачання зброї для України: танків, літаків, - за допомогою яких ЗСУ зможуть піти в контрнаступ і показати результати вже до зими.

"Але ми не знаємо, чого боїться [Захід] і чого домагається повільним наданням зброї. Тобто є якісь погрози, які спочатку треба проконтролювати, а потім озброювати Україну", - зауважив експерт.

Які загрози існують

Газовий шантаж

Хоч це не найбільша загроза для Європи, але вона цілком реальна. Країна-терорист Росія уже не раз провокувала подібні ситуації.

Руйнація Росії

"Російські опозиціонери говорять Заходу, мовляв, розраховуйте на нас, давайте змінимо Путіна, і тоді ядерна зброя не потрапить до рук будь-кого. Тобто ті ліберали у вигнанні кажуть, мовляв, не треба руйнувати Росію. Бо якщо вона зруйнується, то ядерний потенціал потрапить до рук будь-кому", - зазначив Чібухчян

Водночас сам Путін хоче вийти з повномасштабної війни, оскільки він не розраховував на такий перебіг подій і не спланував відхід. Росія стратегічно програла у війні, тому й просить допомоги в Ердогана, аби зафіксувати нинішню ситуацію.

"Але Україна сьогодні підняла правильну риторику – переговори лише після виведення військ з усієї території, включаючи Крим та Донбас", - наголосив аналітик.

Китай

У разі розпаду Росії розпочнуться громадянські війни, якими скористається Китай. До того ж РФ втратить свій вплив скрізь: Ближній Схід, Азія, Кавказ.

Перерозподіл ринків

Це стосується перерозподілу нафтогазового ринку й ринку озброєння, тому що ЗСУ повністю знецінили російську зброю - увесь світ зрозумів, чого вона варта.

"Тобто Захід зараз поступово шантажує Росію тим, що якщо та відключить газ повністю, то Україна отримає багато танків Абрамс та літаки Ф16, що миттєво змінить хід війни. Ленд-ліз уже працює. Нині ситуація трохи інша, ніж у Другій світовій. Сподіваюся, що у вересні-жовтні передача озброєння буде набагато більшою та якісніше іншою. Це і танки, і авіація, і дальні ракети", - резюмував Чібухчян.

Читайте також матеріал "Апострофа": Криза – час можливостей: як Європі подолати газовий шантаж росії