RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

У Туреччині офіційно оголосили про другий тур виборів: що відомо про суперника Ердогана

У Туреччині за результатами парламентських та президентських виборів, оголошено другий тур голосування. Його призначили на 28 травня.

Про це повідомляє турецьке видання Komplo Tv.

Читайте також: Республіка проти "імперії": чого чекати Україні від президентських виборів у Туреччині

Підрахунок голосів із дільниць у Туреччині завершено на 100%. Кандидати не подолали бар'єр у 50%. Реджеп Тайіп Ердоган отримав 49.51% голосів, Кемаль Кілічдароглу - 44.88%.

Що відомо про Кемаля Кілічдароглу

Він є лідером найбільшої опозиційної партії Туреччини Республіканської народної партії (CHP). 74-річний Кілічдароглу був членом парламенту другого виборчого округу Стамбула з 2002 до 2015 року і депутатом другого виборчого округу Ізміра з 7 червня 2015 року. 31 серпня 2012 року його було обрано заступником голови Соцінтерну.

У 2009 році він балотувався на пост мера Стамбула, проте не зміг здобути перемогу. Він програв своєму конкуренту, здобувши 37% голосів, водночас його конкурент отримав - 44,7%.

Вын тривалий час дотримувався принципу універсальної партії. 13 листопада 2021 року в особистому та партійному облікових записах у соцмережах оголосив про те, що CHP припустилася помилок в минулому, а також заявив про рішення розпочати шлях примирення з іншими партіями зі своїм "Закликом до примирення".

Хто балотувався на посаду президента

Загалом на посаду президента Туреччини претендували чотири кандидати.

Крім чинного глави держави Реджепа Таїпа Ердогана, свою кандидатуру висунув глава СНП Кемаль Киличдароглу, лідер націоналістичного альянсу Сінан Оган і кандидат від Партії Батьківщини Мухаррем Індже. Однак останній за кілька днів до виборів оголосив про зняття своєї кандидатури.

Головний опонент Реджепа Таїпа Ердогана - 74-річний Кемаль Киличдароглу, депутат турецького парламенту з 2002 року. Очолює Республіканську народну партію - найстарішу в країні, лідером якої був і засновник сучасної Туреччини Мустафа Кемаль Ататюрк.

Раніше ми розповідали, що Ердоган проголосував на виборах президента і влаштував сюрприз дітям.

  • Вас може зацікавити:

Вибори на руїнах: чи зможе Ердоган зберегти владу в Туреччині

Шахіст Ердоган: кому допомагає Туреччина в українсько-російській війні

Путін дійшов до краю: як Ердоган та інші лідери принизили "царя" в Самарканді