RU  UA

Молекули-"танцівники" змусять ходити: вчені в США на порозі відкриття ліків від паралічу

Американські вчені винайшли препарат, ін'єкція якого допоможе побороти людський параліч. За статистикою, у США майже 300 тисяч громадян живуть із травмою спинного мозку, тож такий прорив науковці називають революцією.

Про це йдеться в сюжеті Апостроф News на Апостроф TV.

“Це, мабуть, найважливіша стаття, яку я колись писав. І в ній описується частина науки, яка дотепер була невідома. Травма хребта - це серйозна проблема протягом десятиліть. І причина в тому, що центральна нервова система, яка передає повідомлення між вашим мозком і тілом, має дуже обмежені можливості для відновлення після травми”, – розповів вчений Семюел Ступп.

У новому дослідженні команда описує ін’єкцію так званих “молекул, які танцюють”. Вона має відновити тканини після важких травм спинного мозку, а у підсумку - побороти людський параліч.

“Рецептори на мембранах клітин рухаються дуже швидко, і сама клітинна мембрана також рухається. Крихітні волокна намагаються зустрітися з цими рецепторами. Коли вони рухаються швидше, то більше шансів”, – зауважив вчений Семюел Ступп.

У лабораторних тестах вчені ввели свою ін’єкцію в тканини, що оточують спинний мозок паралізованих мишей. І всього через чотири тижні тварини відновили здатність ходити. Дослідники кажуть, що секрет нового терапевтичного засобу полягає у тому, щоб впливати на рух молекул і, по суті, змушувати їх ніби “танцювати”.

“Миша знову може ходити. Ми перевіряли усіх щодня. Я діставав малюків, тримав на руці і раптом помітив, що вони рухаються! І швидко. Це мене дуже здивувало. А потім я поклав їх на стіл і побачив, що вони знову можуть ходити”, – розповідає клітинний біолог Марк Лайбінгер.

Марк додав, що тепер вони хочуть перейти до випробувань на людях. Адже у США зараз майже 300 тисяч громадян живуть із травмою спинного мозку. Більшість - через автомобільні аварії із тяжкими наслідками.