RU  UA

Нові санкції і відповідальність Кремля: як світ відреагував на отруєння Навального "Новачком"

Покарати винних та навіть ввести санкції проти Росії. Так світ відреагував на інформацію про те, що Олексія Навального таки отруїли отрутою із групи "Новічок".

Докладніше про те, як світ сприйняв звістку з Німеччини - у сюжеті випуску Апостроф News о 12:00.

У Сполучених Штатах глибоко стурбовані тим, що Навального отруїли “Новічком”. За це у США проти Росії планують запровадити нові санкції. Про це заявив речник Ради національної безпеки США Джон Еліот.

Джон Еліот вважає ситуацію з отруєнням неприйнятною. Тим паче, нервово-паралітичну речовину в Росії використовують вже не вперше.

"Ми будемо співпрацювати з союзниками та міжнародною спільнотою, щоб притягти винуватців у Росії до відповідальності, на кого б не вказали докази", - заявив Еліот.

Відреагували на отруєння Навального "Новічком" і в Британії. Тамтешній прем’єр Борис Джонсон вимагає від Росії пояснень, звідки в організмі політика з’явилась отрута.

"Обурює, що проти Олексія Навального застосували хімічну зброю. Ми на власні очі бачили смертельні наслідки "Новічка" у Великій Британії. Тепер російський уряд має пояснити, що сталося з Навальним – ми будемо працювати з міжнародними партнерами, щоб забезпечити справедливість", - сказав Джонсон.

Прокоментували нові дані про отруєння російського опозиціонера і в Єврокомісії.

"Це знову підлий і боягузливий вчинок. Винні мають бути притягнуті до відповідальності", - зазначила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Свою реакцію на те, що Навального дійсно отруїли, оприлюднили і в МЗС України. Там наголосили, що потрібен рішучий осуд і санкції проти Росії.

"Гостро засуджуємо черговий злочинний акт російської влади, яка продовжує наступ на демократію та права людини в РФ та за кордоном", - йдеться у заяві МЗС.

У міністерстві додали, що тільки осуд цивілізованого світу може змусити Росію припинити злочини.