RU  UA

На межі катастрофи: у Франції фермери йдуть на відчайдушні заходи заради вина

Франція опинилася на межі сільськогосподарської катастрофи. Сильні морози знищують французькі виноградники, тож фермери вдаються до незвичайних кроків.

Подробиці - у сюжеті Апостроф News о 12:00 на Апостроф TV.

Без врожаю ризикують залишитися легендарні французькі виноградники: Бордо, Бургундія та долина Рони. Температура в деяких районах опустилася до мінус 5 градусів. Сильні заморозки знищили бутони на виноградних лозах.

"Клімат змінюється. І виноробство, ймовірно, буде галуззю, на яку першою вплинуть кліматичні зміни. Цикл вирощування стає коротшим, він змінюється, він пришвидшується. Це призведе до замкненого кола", - зазначив винороб Лорен Пінсон.

Міністр сільського господарства Жульєн Денорманді вже готовий оголосити про сільськогосподарську катастрофу. Тим часом фермери кинулися самотужки рятувати свої угіддя. Дехто встановлює спеціальні свічки - бочки з парафіном - просто посеред виноградників. Інші ж спалюють тюки соломи, а частина виноробів облила лозу водою. Шар льоду має захистити рослини від сильного морозу.

Проте така тактика порятунку виноградників до вподоби не всім. Через численні багаття дим дістався житлових районів. Крім того, в сусідніх містах люди почали скаржитися на смог.

Тим часом уряд Франції готує податкові пільги та фінансову допомогу для фермерів