RU  UA

Більше не союзник? Як відставка Драгі вплине на Україну

Відставка італійського премʼєра Маріо Драгі, яку 21 липня прийняв президент Італії Серджо Маттарелла, несе певні загрози для України. Драгі був одним із найбільших союзників України в ЄС, а після обрання нового уряду обсяги допомоги від Італії можуть змінитися.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив політичний аналітик Володимир Горбач.

В італійському виданні la Repubblica зазначили, що уряд Драгі буде займатися поточними питаннями, а на країну чекають дострокові парламентські вибори.

"Маріо Драгі однозначно був нашим союзником. Він справді відіграв величезну, а може навіть визначальну роль у рішенні Європейського Союзу змінити своє ставлення до перспективи членства України в ЄС. Маріо Драгі першим з великих країн ЄС сказав, що він за те, щоб дати Україні перспективу членства. Тому в його особі Україна мала союзника не меншого, ніж Борис Джонсон. Той, щоправда, був поза ЄС, а Маріо Драгі – всередині Європейського Союзу", - пояснив політичний аналітик.

За словами Горбача, є загроза того, що позиції проукраїнських сил в уряді Італії можуть стати слабшими.

"Зміни премʼєр-міністра і уряду через вибори на якийсь інший, де будуть представлені діючі партії, як наприклад "Ліга півночі", чи нинішній лідер "Руху пʼяти зірок" Конте, не будуть на користь Україні. Вони не є українськими союзниками. Принаймні, раніше ніколи не були помічені в прихильності до України. Конте взагалі виступав за те, щоб відмовитися від передачі Україні італійського озброєння. Тому загроза така є. Я не знаю, чим закінчаться ці вибори в Італії, але там калейдоскопічна може скластися коаліція. Ми наперед не можемо зараз цього прорахувати. Але однозначно позиції проукраїнських сил в уряді Італії можуть бути серйозно підважені. Загроза така є", - наголосив експерт.

Політичний аналітик зауважив, що причина відставки Драгі є внутрішньо-політичною.

"Праві партії правлячої коаліції не захотіли підтримувати законопроект про соціальну допомогу для тих, хто її зараз потребує в Італії у звʼязку із цими соціально-економічними проблемами: інфляцією, підвищенням цін, вартості життя, перш за все, вартості енергоносіїв. Праві партії вирішили використати відхилення цього законопроекту, щоб спровокувати дострокові вибори", - додав Горбач.

Втім, в Італії дуже часто відбуваються парламентські вибори. Майже всі вони – дострокові.

"Був такий період, коли раніше рідко який уряд Італії міг функціонувати більше одного року. Вони всі з часом ішли у відставки, формувалися нові коаліції, проводилися дострокові вибори. Тобто для італійської демократії це нормально насправді. Вона повертається до свого традиційного темпоритму життя", - зазначив експерт.

Через відставку Драгі в Італії буде сформовано нову коаліцію та обрано новий уряд.

"Я думаю, що це станеться вже восени, тому що італійці зацікавлені в тому, щоб новий уряд до нового року зміг розглянути і затвердити бюджет наступного року. Це фінансове планування дуже важливе", - резюмував Горбач.