RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

У Польщі завершилося голосування: перші результати екзитполів

У неділю, 15 жовтня, у Польщі відбулися парламентські вибори: за даними Національної виборчої комісії, явка становила 72,9%.

Про це повідомляє "Апостроф".

Станом на 22:05, за попередніми даними екзитполів, партія Ярослава Качинського "Право та справедливість" набирає 36,8% (200 мандатів), партія Дональда Туска "Громадська платформа" – 31,6% (163 мандати).

Читайте також: Польща почне скасовувати соцвиплати українським біженцям: в уряді назвали строк

Від результатів голосування залежить фінансова та військова допомога Україні. На третьому місці опинилася партія "Третій шлях" (13% голосів), за ними йдуть "Нові ліві" та "Конфедерація" (8,6% та 6,2% голосів, відповідно).

Прем'єр-міністр Польщі, член партії "Право та Справедливість" Матеуш Моравецький привітав співвітчизників із перемогою своєї політсили. Про це він написав у Twitter.

Під час прес-конференції опівдні у Варшаві члени Державної виборчої комісії (PKW) повідомили, що парламентські вибори в Польщі відбувались без порушень і без значної кількості нетипових ситуацій.

"Вибори відбуваються спокійно", - зазначив голова PKW Сильвестер Марціняк, якого цитує Укрінформ.

За даними польського Держвиборчкому, на кількох дільницях були проблеми з електроенергією, але їх швидко усунули. На одній з дільниць було роздруковано хибні списки виборців, але цю проблему також швидко було вирішено.

Що відомо про кандидатів і їхні політичні платформи

Декілька політичних сил Польщі змагаються за понад 500 місць в Сенаті та нижній палаті парламенту. Головні суперники парламентських перегонів - націоналістично-популістські та центристські сили. Експерти зазначають, що подалька підтримка України є одним з ключових питань, які сприяють розколу у польському суспільстві й політичних колах.

Партія "Право і справедливість", яка перебуває при владі з 2015 року, бажає отримати безпрецедентний третій срок, незважаючи на те, що політичну силу критикують за відмову від демократичних стандартів і верховенства права. ПіС також звинувачують в політизації судової системи, придушенні незалежних ЗМІ та обмеженні прав меншин. "Право і справедливість" має намір й надалі підтримувати Україну у війні проти Росії, але не коштом власних інтересів Польщі. Варто зазначити, що президент Польщі Анджей Дуда раніше був членом консервативної партії ПіС.

Головний суперник ПіС на виборах - "Громадянська коаліція" на чолі з колишнім прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском, яка об'єднала декілька центристських і ліберальних сил. Партія виступає за більш гармонійні відносини Варшави з ЄС, а її лідери неодноразово висловлювалися за продовження військової та політичної підтримки України,

Об’єднання "Третій шлях" правоцентристського напряму, яка виступає в якості альтернативи "Праву і справедливості" та "Громадянській коаліції". Політсила виступає за спрощення податкової системи, пропонує допомогу малому бізнесу та збільшення витрат на освіту. "Третій шлях" також підтримує подальшу військову допомогу Україні.

"Нові ліві" пропонують зосередитися на реформах трудового законодавства, розширенні прав жінок та ЛГБТ громад, лібералізацію абортів. Партія також наголошує, що Польща повинна й надалі усіляко підтримувати Україну.

Ультраправа політсила "Конфедерація" зосередилася на критиці "підлабузницького ставлення влади" до України. Вона виступає за скасування соціальних пільг для українських біженців і пропонує, аби Польща віддала перевагу посиленню власного війська, а не постачанню зброї Києву.

Раніше ми розповідали, що Моравецький зробив різку заяву на адресу України.

Вас може зацікавити:

Вже скоро все закінчиться: польський політолог пояснив напруженість у відносинах України і Польщі

Польський МЗС викликав посла України через скандальну заяву Зеленського

Антиукраїнські сили беруть реванш: у Словаччині вибори виграла проросійська партія Smer