RU  UA

Російський генералопад: що стоїть за чистками у військовому командуванні РФ

Президент росії володимир путін постійно проводить кадрові зміни в російському військовому командуванні. За звільненнями генералів стоїть невиконання ними поставлених завдань на війні проти України, а також те, що путін боїться конкуренції.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив генерал армії України, голова Служби зовнішньої розвідки України у 2005-2010 роках Микола Маломуж.

"Ми бачимо, що путін змінює генералів, тому що вони не виконують ті завдання, які він ставив на початку агресії, і як наслідок - цих етапів, які він назвав. В першу чергу, захоплення України не вдалося, тоді – захоплення зненацька Донбасу. І зараз він намагається ці питання вирішувати. Всю провину він перекладає на генералів, починаючи від Шойгу – міністра оборони, Герасимова – начальника генштабу, і до командувачів округів та напрямків. Він уже змінив їх 5 раз по різних напрямках. Герасимова відсторонив, тоді Дворнікова призначив – сирійського м'ясника, як говорили всі. Змінює їх дуже ефективно та швидко, в першу чергу звинувачуючи їх у тому, що вони неефективно керують військами і не захоплюють ті території і ті населені пункти, для яких він ставив конкретні дати", - пояснив Маломуж.

За словами експерта, путін відчуває конкуренцію і боїться розправи з боку генералів.

"Дійсно, він відчуває і конкуренцію, тому що сьогодні в росії реально тримають ситуацію, особливо в безпековому і оборонному форматі, військові. Він чому так їх міняє? Щоб не було авторитету, з одного боку. З іншого боку, щоб постійно була загроза звільнення для цих генералів. Тут якраз є ситуація, яка, можливо, лякає путіна, що в якийсь період люди, які постійно перебувають під тиском самого путіна, можуть розправитися з ним", - зазначив генерал.

Російські еліти поступово починають розуміти, що стають співучасниками злочинних дій путіна.

"Це глибинні процеси, які поступово формують той негатив серед еліт російської федерації. Що він втягнув їх, наприклад, в таку провальну операцію, що вони є співучасниками злочинів, які кваліфікуються відповідно до міжнародного права як злочини проти людяності. З іншого боку, їм хочеться вийти з цієї ситуації, щоб повністю не бути втягнутими в цю модель злочинних дій путіна", - наголосив Маломуж