RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Удар "Дубиною": чи повірять за океаном у серйозність атаки Зеленського на Коломойського

До чого призведе скандал з вигнанням медіа-кіллера Коломойського з "Слуги народу"

До чого призведе скандал з вигнанням медіа-кіллера Коломойського з "Слуги народу" Олександр Дубінський Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

На проведеному в суботу, 13 березня, партійному з'їзді "Слуги народу" Олександр Дубінський, який перебуває під санкціями з боку США, несподівано увійшов до новоствореного керівного органу партії - Рада громад. Але це, як виявилося, була лебедина пісня головного довіреного нардепа Коломойського - вже наступного дня його змістили з керівництва Київською обласною організацією, а в понеділок і зовсім вигнали з партії. Синхронно з цим Офіс генпрокурора відкрив нові кримінальні справи по Приватбанку, підозрюючи колишніх топ-менеджерів в нанесенні збитку держави в 8 мільярдів доларів. Чи означає це початок реальної війни Банкової з Ігорем Коломойським і чи повірять у Вашингтоні в політичну волю Володимира Зеленського, який почав боротися з олігархом, котрий перебуває під американськими санкціями - читайте в матеріалі "Апострофа".

На партійних зборах "слуг", які відбулися під "вертолітним майданчиком Януковича" в КВЦ "Парковий", панувала спокійна атмосфера, і нічого не віщувало біди для вже колишнього голови Київської обласної парторганізації Олександра Дубінського. Він, як ні в чому не бувало, прийшов на з'їзд і був обраний в новостворений керівний орган партії - Раду громад. Але вже скоро на сайті політсили з'явився анонс конференції Київської обласної організації "Слуги народу" з приводу подальшого перебування Дубінського на посаді її керівника.

Дубінський був невтішний: в своєму Instagram він опублікував пост з підписом "Повинен визнати, зелений був помилкою". У коментарі до посту нардепа заступник голови Офісу президента України Юрій Костюк закликав Дубінського скласти мандат і піти на перевибори. "Так поклади мандат на стіл, піди на перевибори і доведи, що тебе оберуть без зеленого прапора. Слабо?", - написав чиновник Офісу президента. Дубінський відповів "нх сходи", на що отримав відповідь Костюка: "нх зайнято - ти там міцно і надовго оселився".

Уже в суботу, 14 березня, на конференції Київського обласного відділення партії Дубінського зняли з посади голови осередку, а замість нього обрали депутата Андрія Мотовіловця. Втім, Дубінський провів "своє" засідання членів осередку, на якому "обговорили шахрайські і аферистські схеми, які застосовуються окремими функціонерами ТОВ "СН" з використанням змін до статуту партії, прийнятих 13.03.2021, з метою зміни керівника обласної організації та чергових провокацій". Мало того - за твердженням Дубінського, рада нібито висловила рішучу підтримку Дубінському як керівнику обласного осередку.

Не обійшлося і без атак на президента. "Я хочу публічно звернутися до Президента, користуючись цим ефіром, і задати йому дуже просте питання - чи має він особисте відношення до вказівок рейдерським шляхом захопити і зачистити київську організацію партії "Слуги народу", за керівництво якої голосували конкретні виборці. Я даю Президенту 24 години, на відповідь на це питання", - заявив Дубинський в прямому ефірі на своєму YouTube-каналі.

На що розраховував Дубінський, ставлячи цей ультиматум, невідомо, але вже в понеділок стало відомо про те, що в СН виключили Дубінського з партії "за порушення статуту і непокору керівництву". У прес-службі відзначили, що "своїми діями Олександр Дубінський грубо порушив вимоги статуту. Крім цього, дії Дубінського з проведення конференції є грубим порушенням вимог статуту та дискредитують партію "Слуга Народу".

Олександр Дубінський та Дмитро РазумковФото: Апостроф / Олександр Гончаров

Згідно зі статутом партії, Дубінський може оскаржити рішення на наступному з'їзді партії, але навряд чи стане це робити. Те, що відбувається з колишнім найбільш медійним "обличчям партії" говорять про те, що Банкова, як мінімум, напоказ намагається дистанціюватися від команди токсичного Ігоря Коломойського, який не так давно потрапив під американські санкції.

Утім, "точка неповернення" у відносинах Банкової з олігархом поки не пройдена, вважає політичний експерт Ярослав Макітра.

"Оскільки поки немає прямого контакту з Вашингтоном - такого очікуваного дзвінка - то не можна говорити про те, що там отримали те, чого хотіли від Банкової. Президент якщо поки не почав грати в реальності проти Коломойського, то, принаймні, публічно змушений робити відповідні заяви. Не схоже, що і дії щодо Дубінського узгоджені з олігархом, адже з партії і фракції виключати можна по-різному. Зараз же стався скандал. Ймовірно, поки не пройдена точка неповернення: не заведені справи по самому Коломойському, не застосовано щодо нього санкції, хоча РНБО показала, що може це робити. Але те, що відносини Банкової і олігарха стають все гіршими і гіршими - очевидно, це не імітація. Не факт, що Зеленський хоче саме цього, але він змушений діяти відповідно до обставин. Зараз він - на роздоріжжі, і подивимося, чим історія з Коломойським закінчиться для нього", - зазначив в коментарі "Апострофу" Ярослав Макітра.

Якими б не були мотиви Банковій, те, що рано чи пізно з Дубінським доведеться щось робити, було очевидно. Про це говорять навіть парламентарі, яких називають близькими до Ігоря Валерійовича. Так, Олег Дунда в ефірі "Апостроф ТВ" заявив, що партія вибрала шлях, і їй довелося обирати між одним медійним парламентарієм і стратегічним союзником.

"Про те, що це станеться тим чи іншим чином, було зрозуміло ще наприкінці січня після санкцій, накладених США. Треба розуміти, що до політики США можна ставитися по-різному, але так чи інакше це наш стратегічний партнер. Ми йдемо до євроатлантичної інтеграції. Ми туди йдемо і жодним чином не повертаємося назад в Росію в обійми нашого так званого "брата". Відповідно, якщо ми вибрали шлях, то повинні з нашим стратегічним партнером узгоджувати свої плани. Якщо він вважає, що той чи інший депутат порушив їх законодавче поле, то треба зважувати: або стратегічний партнер, або депутат. Навіть якщо він має дуже велику впізнаваність, він - медійний і так далі. Але все ж він не може своєю персоною, своїм обличчям заважати президенту і партії", - сказав Дунда.

Утім, не всі згодні з таким милостивим поясненням пертурбацій, що відбулися з Дубінським, які дуже нагадують спектакль, сценарій якого міг помінятися вже в процесі.

"Влада розіграла своєрідний спектакль. Дубінський прийшов на з'їзд, там все було нормально, його навіть включили до Ради громад - я так розумію, просто при Зеленському не хотіли скандалити і просто "розвели" Дубінського, а наступного дня зробили те, що повинні були. Тут питання - чи планувалося це спочатку, або американці, побачивши, що Дубінського зробили одним з партійних функціонерів, натякнули Банковій на неприйнятність ситуації, і та почала швидко все вирішувати", - говорить "Апострофу" політтехнолог Олексій Голобуцький.

Втім, нардеп-"слуга" Дунда не вбачає в самій процедурі виключення Дубінського політичної таємниці. "Проголосували за новий статут, за яким він обов'язково повинен бути включений в цю Ради. Після цього в неділю проведена конференція, де прийнято рішення, що він це втрачає. Абсолютно нічого політичного там немає, і звертати на це увагу не потрібно", - зазначив політик .

Олександр ДубінськийФото: Апостроф / Олександр Гончаров

Тепер головна проблема Дубинського полягає в тому, що він явно ризикує стати нерукоподаваним, вважає експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

"Звичайно, те, що сталося збігається з позицією США, там позитивно відзначають такий підхід. Тим більше, Дубінський втручався у виборчу кампанію в США, і там йому видали" червону картку ", що прискорило його вигнання зі "слуг" тут. Зараз Дубінський прекрасно розуміє, що він нікому не потрібен, і співпрацювати з ним ніхто не захоче, тим більше брати в список у наступну виборчу кампанію", - говорить Петренко.

У цілому, майбутнє Дубінського, який недавно створив у Верховній Раді міжфракційне об'єднання "Дубина слуги народу", буде залежати від того, чи сприймає його патрон Коломойський те, що відбувається як імітацію, або як реальну війну з ним.

"Якщо це реальна війна, то Дубінський ще стане в нагоді Коломойському: буде розкол партії, вихід групи олігарха з фракції, політична турбулентність, можливі дострокові вибори. Можливо, буде якийсь проект Дубінського і Бужанського для частини електорату "слуг". Але це якщо Коломойський реально боротиметься і йому все це буде цікаво. А може бути й таке: олігарх обміняє частину своїх капіталів і політичний вплив на те, що його не буде переслідувати Америка", - робить висновок Олексій Голобуцький.

Утім, поки що схоже, що удари по оточенню Коломойського тільки наростають. У понеділок, буквально через кілька годин після вигнання Дубінського, стало відомо про те, що генеральний прокурор Ірина Венедиктова підписала ще три підозри колишнім чиновникам Приватбанку, серед яких екс-глава правління Олександр Дубілет, його заступник і керівник міжбанківських операцій - їх підозрюють в розтраті 8 млрд гривень. "8 млрд гривень - саме такий розмір збитків завдало керівництво тоді ще недержавного "Приватбанку" громадянам України в 2016 році, а станом на сьогодні, і державному бюджету країни. Точніше кажучи кримінально-процесуальною мовою, детективи і прокурори підозрюють голову правління в скоєнні цього злочину", - зазначила Венедиктова.

Таким чином, удари, що посипалися на оточення Коломойського, демонструють заокеанським союзникам всю рішучість Банкової. Щоправда, самого олігарха особисто ніхто чіпати не ризикує. А це означає, що всю цю історію можна відкрутити назад. Чи повірять у Вашингтоні Зеленському або ж вважатимуть його дії хитрим "договорняком", стане зрозуміло вже досить скоро. Головним сигналом для Києва стане дзвінок Байдена. Але поки телефон на Банковій мовчить...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному