RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

"Залізний купол" проти Кремля: чи допоможе Україні ізраїльська суперзброя

Знаменитая система ПВО может не оправдать наших надежд

Знаменитая система ПВО может не оправдать наших надежд "Залізний купол" в дії Фото: Pixabay

Президент Володимир Зеленський, який прибув в Нью-Йорк на засідання Генасамблеї ООН, зробив заяву щодо постачання озброєнь Україні. Зокрема, він згадав про ізраїльську систему ППО "Залізний купол". Інформація про те, що США можуть передати Україні дві батареї "Залізного куполу", з'явилася минулого тижня. У той же час, незважаючи на всі надії президента, "Залізний купол" може використовуватися в Україні у досить обмежених масштабах і навряд чи зможе ефективно допомогти нам у випадку широкомасштабної війни з Росією.

Інформація про те, що США можуть передати Україні дві батареї ізраїльської системи ППО "Залізний купол" з'явилася минулого тижня в американському виданні Politico. Стверджується, що низка членів Конгресу США включили в проект оборонного бюджету США на 2022 рік поправку, яка має змусити адміністрацію президента США Джо Байдена продати або передати Україні нові системи протиповітряної та протиракетної оборони, включаючи батареї "Залізний купол". Йдеться про дві батареї, які були куплені американцями в 2020 році, але не можуть ефективно використовуватися в рамках нової системи управління, яка діє в американській армії.

Увечері, 20 вересня, про "Залізний купол" згадав і президент Володимир Зеленський, який прибув до Нью-Йорку, щоб взяти участь в засіданні Генасамблеї ООН. "У ЗМІ ми чули, можна сказати, певні сигнали щодо ракетної підтримки України... Про" Залізній купол" ще рано говорити, але ви чули ці меседжі від США. Я думаю, результати від поїздки будуть, і будуть серйозні. Але це не остаточний результат. Остаточний, коли це перетворюється навіть не на контракти, а на конкретні дії ", - сказав президент в Нью-Йорку.

Автор цих рядків вивчав системи протиповітряної оборони. Навіть побіжне ознайомлення з тактико-технічними характеристиками "Залізного купола" дозволяє припустити, що в українських реаліях такі озброєння можуть використовуватися в дуже обмежених масштабах, а їхня експлуатація влетить українському бюджету "в копієчку".

Отже, тактична система "Залізний купол" (Iron Dome) була створена ізраїльською компанією Rafael і американською Raytheon спеціально для захисту ізраїльських міст і об'єктів, які розташовані неподалік або межують із Сектором Газа - місцем, де орудують бойовики терористичного руху ХАМАС. Вони обстрілюють ізраїльські території саморобними некерованими реактивними снарядами "Кассам" або ж ракетами, які запускаються з 122-мм установок "Град". Причому відстань від точки запуску, до цілі може не перевищувати 10 км. Позиції терористів можуть знаходитись в щільній міській забудові, а мета цих обстрілів - вбити якомога більше народу. Проте людський ресурс - вкрай важливий для Ізраїлю, там ніяк не можуть дозволити собі втрачати людей.

З початку своєї експлуатації в 2011 році, за заявами ізраїльських військових, батареї "Залізного купола" збили до 90% ракет, запущених по ізраїльських містах. Безумовна ефективність цієї системи робить її дуже привабливим придбанням. Однак в українських реаліях все не так просто.

Пускова установка системи "Залізний купол"

По-перше, головною особливістю "Залізного купола" є його ексклюзивність. Тобто, ізраїльтяни створювали його для власних потреб, для захисту від обстрілів "Кассамами" і "Градами" в умовах ізраїльського театру військових дій. З огляду на таку специфіку, ми зможемо використовувати Iron Dome переважно на лінії розмежування, де є ймовірність обстрілів "Градами", а також для прикриття Маріуполя та інших прифронтових населених пунктів, зовсім як ізраїльтяни прикривають "куполами" Сдерот або Ашкелон.

По-друге, відразу виникає питання щодо поставок боєприпасів, тому що ізраїльські ракети "Тамір", якими споряджається "Залізний купол", виробляются тільки в Ізраїлі. Не дуже зрозуміло, як ми зможемо поповнювати боєкомплект, якщо Ізраїль досі не горів бажанням поставляти нам технології та зброю. Тим часом, "Залізний купол" - це система поля бою, яка буде вимагати безперервного поповнення боєкомплектом, особливо в ситуації, коли Росія може постачати бойовикам 122-м ракети для "Градів" практично в необмеженій кількості.

Не можна забувати й про вартість експлуатації, яка може стати непомірною для нашого бюджету. Кожна батарея системи "Залізний купол" складається з РЛС і трьох пускових установок, здатних запустити по 20 ракет. Тобто, дві батареї (якщо, звичайно, нам їх передадуть американці) дадуть залп в 120 ракет. Точна вартість однієї ракети "Тамір" невідома. Називаються різні цифри - 20, 40, 50, 70 або навіть 100 тисяч доларів. Але навіть якщо взяти нижню планку в $20 тисяч, то легко підрахувати, що залп двох батарей обійдеться українському бюджету в $2,4 млн. Ізраїльтяни не шкодують коштів для захисту своїх територій. Вважається, що будь-який збиток, заподіяний ракетною атакою буде дорожче, ніж будь-яка вартість боєприпасів, які були витрачені задля його запобігання. Але чи готові ми прийняти таку концепцію?

І, нарешті, по-третє. Якщо ми розглядаємо нашим основним противником армію РФ, то "Залізний купол", в разі широкомасштабного конфлікту з Російською Федерацією, мало чим нам допоможе. Росіяни не будуть обстрілювати нас "Кассамами" - у них є більш цікаві "іграшки". Є сумніви в тому, що можливості "Залізного купола" дозволять ефективно боротися з крилатими ракетами "Калібр" і квазібаллістичними ракетами ОТРК "Іскандер", які вражають ціль на гіперзвуковій швидкості по непередбачуваній траєкторії. А це саме те, що прилетить до нас з Росії, в разі прямого військового конфлікту з Москвою. Для боротьби з "Іскандерами" та "Калібрами" потрібні зенітні ракетні системи зовсім іншого класу та з іншими можливостями. "Залізний купол" для цього просто не конструювався.

Якщо нам і стане в нагоді ізраїльський досвід, так це в умінні чітко розібратися, який супротивник нам протистоїть та створювати такі озброєння, які будуть ефективними в даній конкретній ситуації. Поки ж ми шукаємо чужі рішення, які при всій своїй привабливості не завжди придатні для наших умов.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному