RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Слідом за "корабельними соснами": хто підштовхнув Арахамію до атаки на Разумкова

У що виллється кампанія проти спікера Верховної Ради

У що виллється кампанія проти спікера Верховної Ради Давід Арахамія та Дмитро Разумков Фото: УНІАН

Банкова разом зі "слугами народу" перейшла в завершальну фазу протистояння зі спікером Дмитром Разумковим: його збираються відкликати з посади вже найближчим часом. Втім, в діях влади проглядається невпевненість - у Зеленського де-факто "зіпхнули" ініціативу відставки голови Верховної Ради на "приватну особу" - Давида Арахамію. Чи вдасться Банковій "піти" Разумкова і які можуть бути політичні перспективи опального спікера - читайте в матеріалі "Апострофа".

Остання крапля

Розмови про те, що спікер Дмитро Разумков не "коливається разом з лінією партії", почалися давно. Прийшовши в Раду главою партії "Слуга народу" і першим номером її списку, Разумков згодом показав, що зовсім не є слухняним інструментом в руках оточення президента. Напруга між Банковою та спікером почала досягати граничних значень влітку поточного року, під час підготовки до першого читання "деолігархизаторських" законів. Крім того, з самого початку "серіалу" з засіданнями РНБО, глава Верховної Ради відмовився голосувати за чимало рішень - зокрема, про санкції проти Віктора Медведчука і закриття трьох його каналів.

В результаті, станом на середину липня, за інформацією джерел "Апострофа", у фракції СН було вже 203 голоси "за" відставку спікера. Але народні обранці пішли на канікули, під час яких їм нібито істотно обрізали горезвісні "бонуси" в конвертах, в результаті чого число налаштованих скидати Разумкова до вересня впало до 180 "слуг". Проте, плани Банкової нікуди не поділися.

Останньою ж краплею стала історія з помилками під час ухвалення взаємовиключних поправок на голосуванні в другому читанні "деолігархізаторского" закону. Головував на тому злощасному засіданні не Разумков, а Руслан Стефанчук, але саме глава Верховної Ради заявив про необхідність переголосування "криво" проголосованого закону. Іншими словами, завдав ще одного неприємного удару Зе-команді...

Опозиція - за спікера...

У четвер, 30 вересня, стало відомо про те, що глава фракції "Слуга народу" Давид Арахамія почав збір підписів за відставку Разумкова. Опозиційні сили вирішили публічно захищати спікера. Причина прозаїчна - їм не вигідно, щоб Банкова призначила повністю "ручного" спікера.

В "Євросолідарності" назвали збір підписів за відставку Разумкова розправою президента Володимира Зеленського над тими, хто має іншу думку.

Представник напіврозваленої фракції "Голос" Ярослав Железняк також заявив, що його команда відставку Разумкова не підтримує: "Точно не будемо підтримувати... Ми за нього голосували. Він виконує своє завдання... І це дуже добре, що він працює за регламентом" .

Не збираються підтримувати повалення Разумкова і в "Батьківщині". Заступник глави фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв вважає, що "хоч в політиці можна піти на будь-яку підлість, але на таку - навряд чи зважаться" в монобільшості. За словами Соболєва, якщо перший номер виборчого списку президентської партії "стане черговою жертвою цього режиму, об яку витерли ноги, то це буде характеризувати" слуг народу "і кому вони служать".

Нарешті, в ОПЗЖ також висловили свою думку з цього приводу вельми недвозначно. Співголова фракції ОПЗЖ Юрій Бойко прямо заявив, що фракція голосувати не буде, бо "спікер займає абсолютно державницьку позицію".

...а на Банковій перестрахувалися

Серед "слуг" відкрито про ініціативу Арахамія майже ніхто не висловлювався. Деякі з нардепів прямо зазначили, що будуть обговорювати це питання в Трускавці під час з'їзду президентської партії, який запланований на 1-3 жовтня.

Більш того, почалася плутанина, яка може вказувати на те, що однозначної підтримки рішення по спікеру серед "слуг" досі немає. Спочатку спікер фракції "слуг" Юлія Палійчук несподівано заявила, що клопотання про видачу підписних листів - це особиста ініціатива глави фракції Давида Арахамії.

"На засіданнях фракції "Слуги народу" тема відкликання з посади керівництва парламенту не підіймалася", - підкреслила Палійчук.

За її словами, Арахамія скористався правом, передбаченим регламентом, яке доступне кожному депутату Ради.

На заяву Палійчук відреагувала прес-секретар Разумкова Ольга Туній. За її словами, запит на підписні листи поданий не від імені одного народного депутата, а саме від фракції "Слуга народу".

"У зв'язку із заявою прес-секретаря фракції "Слуга народу" повідомляю, що лист про відкликання голови парламенту направлено головою депутатської фракції "Слуга народу", саме від депутатської фракції, а не від імені народного депутата України", - підкреслила Туній.

Далі більше. Прес-секретар президента України Сергій Никифоров в коментарі одному з телеканалів заявив, що глава держави не причетний до збору підписів за відставку Разумкова, а це - ініціатива Арахамії. І - зовсім вже несподівана розв'язка: Арахамія ввечері подає до Верховної Ради друге за добу звернення з приводу звільнення Дмитра Разумкова з посади спікера парламенту, але вже особисто від себе, як би виводячи з-під удару фракцію і Офіс президента. Якщо голосування провалиться - винен буде особисто Арахамія. А йому після історій з "корабельними соснами" і діджейськимі "сетами" - не звикати...

Чого чекати далі?

У цілому, ситуація поки до кінця не зрозуміла. Втім, багато аналітиків впевнені, що голоси за відставку Разумкова все ж є. Так, стверджує і політичний експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко.

"За моєю інформацією, голоси вже є. Більше того - вони були ще два тижні тому, адже все це почалося з законом про деолігархізації. Є невдоволення у фракції, опозиція намагається сказати, що Зеленський нібито боїться конкуренції з Разумковим. Нічого подібного. Так, він може зараз відтягнути у "слуг" 4-5% рейтингу. Раніше частина "слуг" не хотіла входити в конфронтацію, не знаючи точно, як це станеться. Їм треба було або знайти точки дотику зі спікером або ставити питання про відставку. Правильно провести її саме зараз, тому що до виборів дуже далеко, позачергові поки не на горизонті, а вплив, який має Разумков, обумовлюється виключно його посадою спікера. Політичного капіталу у нього поки немає, хоча він може і накопичити його в майбутньому", - говорить Петренко "Апострофу".

Згоден з колегою політолог Віталій Бала. Він вважає, що "слуги" навряд чи запросили б підписні листи, якби у них не було впевненості в голосах для відкликання спікера. Втім, він не виключає і зриву.

"Ситуація вже вийшла на той рівень, коли дороги назад немає, відіграти ситуацію буде дуже проблематично. Якщо вони не зберуть підписи - будуть говорити, що Зеленський не контролює фракцію. Разумков ж в нинішній ситуації вже не має жодних зобов'язань, хоч і зіграв значну роль як в парламентських, так і президентських виборах - був першим номером партії, очолював її", - сказав експерт "Апострофу".

У свою чергу, політичний експерт Ярослав Макітра зазначає, що навіть якщо у "слуг" виявиться значна кількість нардепів, які не бажають "збивати" Разумкова, голоси цілком можуть добрати з інших фракцій.

"Очевидно, якщо попросили підписні листи, тобто якщо не 226 голосів, то розуміння, як їх роздобути і вийти з цієї процедури, яка в разі провалу вдарить по іміджу Зеленського і "слуг". Це зроблено ще і напередодні поїздки в Трускавець, де, я так розумію, будуть з'ясовувати позиції окремих депутатів, щоб забезпечити голоси. Очевидно, у самих "слуг" 226 голосів може і не бути, але є "Довіра" і "За майбутнє", позафракційні депутати, які за певні "бонуси" з бюджету можуть натиснути потрібні кнопки", - говорить Макітра.

Якщо не спікер, то хто?

Варіантів розвитку подій в разі відставки спікера - кілька, і вони залежать, природно, від нього самого і від провладної фракції. Як зазначає Ігор Петренко, є різні механізми, які можуть дозволити серйозно обмежити політичну свободу дій Разумкова.

"Згідно з Конституцією, депутат, який пройшов за списками своєї партії, має з нею нерозривний зв'язок, тобто він повинен буде повернутися до фракції "Слуга народу". Якщо він цього не зробить - може бути поставлено питання про позбавлення мандата - є Основний закон і відповідне рішення КСУ, які про це говорять. Тобто, якщо він при вступі на посаду написав заяву про призупинення членства в партії і після відставки не повернувся - це буде суперечити Регламенту. Якщо ж "слуги" не захочуть приймати його після написання ми заяви про повернення в партію - це вже буде проблема "Слуги народу", - вважає експерт.

На його думку, коли Разумков втратить свою посаду, то в великій мірі перестане бути цікавим спонсорам і тим, хто до нього звертається за вирішенням різноманітних питань. Крім того, ЗМІ поки звертають на нього увагу через займаної посади і того, що Разумков увійшов в клінч з Банковою з приводу "деолігархізаторского" закону.

У свою чергу, Віталій Бала зазначає, що Разумков повинен чітко окреслити свою позицію і зрозуміти, чи потрібно йому створювати свій політичний проект.

"Разумков повинен чітко себе спозиціонувати, назвати все, що відбувається в країні своїми іменами. Не вийде і далі бути "за все хороше". Звичайно, посада дала йому впізнаваність. Що ж стосується рейтингу - він ніколи не говорив про якісь свої плани відділення, тому його показники в тих же президентських рейтингах звучали не аргументовані. Разом з тим, у Разумкова - найвищий рейтинг довіри. Цього достатньо для того, щоб конвертувати цей рейтинг в бажання проголосувати за нього. Тепер багато що залежить від того, чи буде він створювати свій власний проект або очолить якийсь із існуючих. У будь-якому випадку, він може увійти в історію як єдиний спікер, якого зняли за дотримання законності", - сказав Бала.

Політолог зазначає, що для уникнення формальної і фактичної узурпації влади в країні оточенням Зеленського, Разумкова потрібно йти на певні союзи з опозицією - Порошенком і Тимошенко. Це може дати можливість перезапуску парламенту, а спікер після відставки може бути зацікавлений в перевиборах Ради.

За словами Ярослава Макітри, Разумков не буде просто спостерігати за тим, що відбувається, склавши руки. Відставка стане тестом для нього і його команди.

"Якщо доведе, що сам по собі є бойовою одиницею і може запропонувати депутатам і політичним гравцям якийсь сценарій, - тоді зможе залишитися в політиці рейтинговою фігурою", - говорить політолог.

В результаті дуже багато залежатиме від того, як саме будуть знімати Разумкова з посади і від того, чи зможуть "слуги" пояснити суспільству, що відбувається. Якщо вони цього не зроблять - а схоже мова може йти про невпевненість в своїх силах у Зеленського - це, безумовно, зіграє в великий мінус влади. І навіть результативне голосування за відставку Разумкова може стати "пірровою перемогою" Банкової...

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Новини партнерів