RU  UA  EN

Неділя, 2 червня
  • НБУ:USD 40.50
  • НБУ:EUR 43.75
НБУ:USD  40.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Полювання на Вовка: як Зеленський вирішив "обрізати" скандальний суд

Банкова щільно зайнялася ОАСК

Павло Вовк Павло Вовк Фото: facebook.com

Синхронно з введенням санкцій проти кума Путіна Віктора Медведчука Банкова взялася за суди. Офіс президента Володимира Зеленського зробив перший крок з примусу до миру скандального глави Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) Павла Вовка. Президентська канцелярія розробила законопроект, що передає частину повноважень ОАСК Верховному Суду, який в разі його ухвалення, і буде розглядати позови проти органів державної влади. У чому саме полягає суть проекту і якими мотивами керувалися в президентському Офісі, читайте в матеріалі "Апострофа".

Атака на ОАСК

Володимир Зеленський подав на розгляд Верховної Ради законопроект, що передбачає істотний перегляд функцій ОАСК. Згідно з проектом, позови щодо оскарження нормативно-правових актів Кабміну, міністерства чи іншого центрального органу виконавчої влади, Національного банку України або іншого суб'єкта владних повноважень, функції якого поширюються на всю Україну, подані в ОАСК, і провадження за якими не відкрито на момент вступу в силу нового закону, передаються до Верховного Суду (ВС). У цих справах судом першої інстанції визначено Касаційний адміністративний суд ВС. Судом апеляційної інстанції в проекті визначена Велика палата ВС. У документі це найбільш важливий і одночасно найбільш слизький момент, але про це нижче.

Справи, які на момент набрання чинності нового закону, вже розглядаються ОАСК, залишаються у віданні цього суду і завершуються, згідно з правилами, що діяли до законодавчих змін. Рішення ОАСК, ухвалені до набрання чинності нового закону, вступають в силу і можуть бути оскаржені в порядку, що діяв раніше.

Текст проекту підписаний заступником керівника президентського Офісу Андрієм Смирновим. На Банковій вважають, що ухвалення законопроекту "унеможливить будь-які маніпуляції з рішеннями суб'єктів владних повноважень, які раніше могли провокуватися через оскарження в ОАСК".

Після того, як 17 лютого на сайті парламенту опублікували текст законопроекту, у правознавців виникли претензії до його змісту. Суддя Конституційного суду у відставці Віктор Шишкін в бесіді з "Апострофом" нагадав, що стаття 22 Основного закону передбачає, що "під час ухвалення нових законів або внесення змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод". Далі, стаття 129 Конституції передбачає, що у позивача є право "на апеляційний перегляд справи і у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення".

Тобто громадянин має право розраховувати на дві стадії перегляду справи, але в запропонованому законопроекті цей принцип порушується. "Припустимо, закон вступив в силу. Ви хочете заперечити, наприклад, одне з рішень НБУ, і звертаєтеся з позовом до Касаційного адміністративного суду ВС. Якщо його рішення не влаштовує, ви звертаєтеся до Великої палати ВС, але далі касаційної інстанції немає. Тобто тут мова йде про обмеження прав позивача", - говорить Віктор Шишкін.

У перспективі це може стати підставою для звернення до Конституційного суду, але як саме відреагує КСУ, зараз спрогнозувати важко.

Політичний розрахунок Банкової

Рішення забрати у ОАСК частину повноважень має, перш за все, політичну мотивацію, відзначають спостерігачі. Суд загруз в скандалах і "прославився" настільки, що Офіс президента вже не може проігнорувати ситуацію, що склалася. В умовах політичної війни проти скандального кума російського президента Віктора Медведчука Банковій доводиться діяти на випередження. Адже ОАСК - одна з інстанцій, в яку юристи ОПЗЖ вправі звернутися з позовом щодо скасування санкцій проти соратника Медведчука - народного депутата Тараса Козака, який є формальним власником NewsOne, 112 і ZIK.

Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

"Частково йде робота проти Віктора Медведчука, який напевно подасть в ОАСК позов. Адже позови, які Медведчук зараз подав до Верховного суду, раніше 20 березня не розглядатимуть, хоча він, гадаю, зробив все, щоб процес був запущений як можна скоріше. Видно, що в ОПЗЖ поспішають. Якщо телеканали не працюватимуть півроку і більше, то потім вони вже не відновляться. Поки ситуація розвивається на користь Володимира Зеленського, а не Віктора Медведчука", - сказав "Апострофу" політичний аналітик Віктор Небоженко.

На момент написання матеріалу юристи ОПЗЖ спробували оскаржити санкції проти Тараса Козака у Верховному суді, подавши два позови. Першу заяву поки залишили без руху, а другу - суд відхилив.

"Варіант, що юристи Опозиційної платформи звернуться в ОАСК, скидати з рахунків не варто. Але процес ухвалення законопроекту, запропонованого президента, займе якийсь час. Якщо, припустимо, сьогодні подадуть позов і справу розподілять в суді, то може послідувати заява щодо забезпечення позову. Якщо ОПЗЖ моделювала такий варіант припинення указу президента, то він вже був би задіяний", - додав у розмові з "Апострофом" адвокат, глава центру Правового аналізу і досліджень політичних ризиків Михайло Дяденко.

Скандальний суд

Окружний адміністративний суд відзначився в низці гучних скандалів. Тільки в 2019 році було ухвалено кілька резонансних рішень. Окружний адмінсуд заборонив Уляні Супрун реалізовувати повноваження міністра охорони здоров'я. Через пару днів рішення відмінили. За рішенням саме цього суду в ефір повернули серіал "Свати", а акторові Федору Добронравову дозволили в'їзд в Україну. ОАСК визнав незаконним підвищення тарифів на газ в 2016 році, але без будь-яких наслідків.

Саме цей суд виніс скандальне рішення про перевищення повноважень влади під час націоналізації "ПриватБанку", що було на руку Ігор Коломойському, але явно не сподобалося Банковій, яка продавлювала так званий "антиКоломойський закон". ОАСК також визнав незаконним перейменування київських проспектів: Московського - на Степана Бандери, Миколи Ватутіна - на Романа Шухевича.

"Законопроект, запропонований президентом, - це, в першу чергу, емоційна реакція, рефлексія на повідомлення в ЗМІ про діяльність ОАСК, які з кожним разом стають все гостріше. Триває розслідування НАБУ, є претензії до самого керівництва суду. З іншого боку, формально підстав для передачі повноважень суду вищій інстанції немає. І тут необхідно розбиратися з причинами, що породжують проблеми в ОАСК, а не проводити косметичні перестановки", - зазначив у розмові з "Апострофом" глава Ради адвокатів Київської області Петро Бойко.

Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Справа про захоплення влади

Найбільш скандальні сюжети, в яких фігурує керівництво ОАСК, пов'язане з розслідуваннями Національного антикорупційного бюро. НАБУ, як мінімум, двічі оголошувало керівника суду Павла Вовка в розшук. Його підозрюють в створенні злочинної організації з метою захоплення державної влади.

"Відбулося потужне капсулювання судової системи в цілому. Непомітно для центральних органів влади вони стали політичний силою і одними з найбагатших бізнесменів-чиновників в країні. І саме цей адміністративний суд очолює боротьбу проти політичного впливу президента Зеленського. Навіть Конституційний суд на його тлі виглядає менш значущим і впливовим", - говорить Віктор Небоженко.

На початку поточного місяця детективи НАБУ намагалися вручити главі Окружного адміністративного суду Києва Павлу Вовку клопотання про відсторонення його від адміністративної посади керівника. В результаті, представники НАБУ не тільки не змогли вручити Вовку папери, але навіть з приводом його до суду виявилися проблеми.

Чи зуміє Офіс президента дотиснути ОАСК за допомогою Верховної Ради? Очевидно, що ця епопея з "полюванням на Вовка" не лише супроводжуватиметься кулуарними протистояннями, а й різними навколополітичними провокаціями: у ОАСК досі "висить" чимало скандальних позовів, які в разі чого підуть в хід...

Читайте також

Обнулити санкції? Чому закривають реєстр "міжнародних спонсорів війни"

Відмова від сайту зі списком компаній, які співпрацюють із Росією, викликає багато питань у суспільстві