RU  UA

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Експерт запропонував відмовитися від зарплат депутатам Ради

Одним із способів підвищення ефективності роботи депутатів Верховної ради може бути введення символічної оплати народним обранцям.

Про це в коментарі "Апострофу" сказав політолог Костянтин Бондаренко.

"Питання не в тому, скільки має бути депутатів. У свій час Болгарія провела радикальне скорочення депутатського корпусу, а у деяких держав депутатів набагато більше, ніж у нас. Мова йде про ефективність їх роботи. Я думаю, що частково можна піти шляхом депрофесіоналізації депутатського корпусу", — заявив у коментарі "Апострофу" політолог Кость Бондаренко.

В Україні до 1993 року існувала норма, згідно з якою депутати отримували символічну платню у Верховній Раді, паралельно народні обранці мали основну роботу виконували свої депутатські обов'язки фактично на громадських засадах. У багатьох країнах така практика досі є. Наприклад, у Польщі всі міністри одночасно є депутатами. Політолог вважає, що українським парламентарям теж потрібно повернутися до такого суміщення.

"З одного боку, можна скорочувати кількість депутатів, тим більше що в 2000 році на референдумі народ України проголосував за скорочення депутатського корпусу до 300 осіб, але це рішення так і не було ухвалено. Але з іншого боку, як показує досвід, у той час, коли нардепи працювали на непрофесійній основі, вони були набагато ефективніше, ніж нинішній парламент", — пояснив Бондаренко.

Про те, у скільки обходиться бюджету діяльність Ради докладніше читайте в матеріалі "Апострофа".