RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

В ООН і Раді Європи проти прийняття закону про окуповані території

Управління верховного комісара Організації Об'єднаних Націй у справах біженців (УВКБ ООН) і Рада Європи (РЄ) проти прийняття українським парламентом законопроекту №3593-д "Про тимчасово окуповані території України". Про це повідомляє прес-служба Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

Агентство ООН у справах біженців та Рада Європи вважають, що прийняття цього законопроекту матиме негативні наслідки для забезпечення захисту прав людини, свободи пересування і доставки гуманітарної допомоги тим, хто її потребує.

Спеціальний представник генерального секретаря Ради Європи по Україні Режис Брія зазначив, що законопроект порушує норми Резолюції ПАРЄ 2133 (п.17.3), а деякі його норми суперечать положенням Мінських угод, тому повинні бути переглянуті.

Також РЄ вважає, що позбавлення громадян основних політичних прав на невизначений термін є загрозою основним демократичним європейським принципам.

Крім того, згідно з повідомленням, прийняття цього документа істотно ускладнить ситуацію з правами людини на тимчасово непідконтрольних територіях і правами внутрішньо переміщених осіб.

Представник Ради Європи відзначив, що запропонований законопроект суперечить Конституції України, Європейській конвенції про захист прав людини, Європейської соціальної хартії, а також не лежить в одній площині з підходом, визначеним урядом України, який ухвалив план заходів щодо реінтеграції населення непідконтрольних територій.

У зв'язку з цим РЄ наполегливо рекомендує не вносити цей документ до сесійної зали парламенту без ґрунтовного вивчення.

Нагадаємо, 19 липня 2016 року в парламенті був зареєстрований законопроект 3593-д "Про тимчасово окуповані території України", який покликаний врегулювати переміщення товарів на тимчасово окуповану територію, перетин її кордонів і заборонити постачання енергоресурсів і підакцизних товарів.

Нагадаємо, активісти продовжують акцію з блокування торгівлі та контрабанди з непідконтрольними Києву територіями Донбасу. Зокрема, в ніч на 11 лютого заблоковано залізничне сполучення у районі Торецька.