RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

У Росії розповіли, що завадило Путіну окупувати всю Україну

Російський журналіст, військовий репортер Орхан Джемаль вважає, що Росії не вдалося окупувати всю Україну, оскільки, на відміну від Луганська і Донецька, в інших регіонах не було достатньої кількості проросійськи налаштованого організаційного ресурсу.

Про це він розповів в інтерв'ю "Апострофу".

Джемаль зазначив, що незабаром після початку війни "стало зрозуміло, що Україна, яка б у неї не була погана армія, все-таки сильніше самодіяльності".

"І тоді, власне, в серпні 2014 року Росії довелося безпосередньо вводити свої групи, був там відомий "іловайський котел", між Маріуполем і Донецьком, величезні жертви", - сказав він.

При цьому журналіст зазначив, що у російської влади не було завдання окупувати всю Україну.

"У Кремлі вважали, що весь український схід за кримським сценарієм сам упаде в руки Росії, без надзусиль. Але це відбувалося лише там, де були адміністрації, підконтрольні, наприклад, Рінату Ахметову, де були підконтрольні йому менти, які не втручалися, де були пов'язані з ним "титушки", - там все вийшло. А там, де цього не було, - в Харкові, в Одесі, Запоріжжі, - там цього не вийшло. Хоча я думаю, що середній градус настроїв у Запоріжжі був не менш проросійським, ніж у Донецьку", - сказав Джемаль.

"Там не вийшло не тому, що там люди були більш прокиївські, ніж промосковські. Не вийшло тому, що організаційний ресурс олігархів, зациклених на Януковичі, був у Луганську та Донецьку, а не в Одесі та Запоріжжі. Там у тепличних умовах сепаратисти і розвернулися. А де їм одразу дали відсіч, там вони "здулися" швидко", - заявив журналіст.

Як повідомляв "Апостроф", відомий російський історик і політичний експерт Валерій Соловей вважає, що навесні 2014 року війська РФ могли захопити Київ і Одесу.