RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Українка отримала престижну математичну премію

Українська вчена Марина В'язовська отримала престижну математичну "Премію Салема 2016", яку щороку вручають за видатні результати досліджень у сфері наукових інтересів французького математика Рафаеля Салема.

Українка отримала премію за відкриття способу найщільнішого пакування куль в 8 і 24-мірних просторах з використанням методів модульних форм, передає прес-служба Міністерства освіти і науки України.

Над рішенням цієї задачі вчені працювали з 1611 року. Німецький математик Йоганн Кеплер припустив, що найбільш щільне укладання однакових за розміром куль в просторі – пірамідальне. Марина самостійно знайшла рішення по упаковці куль у 8-мірному просторі і в співавторстві — у 24-мірному. Раніше задача була вирішена лише для просторів з трьома і менше вимірами.

"Це завдання легко зрозуміти. У нас є ящик, і треба покласти в нього як можна більше кульок однакового радіусу. Багато залежить від об'єму ящика. Нам потрібно знайти константу, залежність між обсягом коробки і кількістю куль, які туди можна покласти", - пояснила вчена виданню The Ukrainians.

Марина В'язовська виросла в Києві, навчалася в Київському ліцеї №145 і на механіко-математичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка, зараз працює в Гумбольдтском університеті Берліна.

Як повідомляв "Апостроф", американські вчені з Массачусетського технологічного інституту створили новий надлегкий і надміцний матеріал.